Byggedagene innvarslet et veiskille

Det første møtet den nye vegdirektøren Terje Moe Gustavsen hadde med byggenæringen, skjedde på Byggedagen torsdag. Og vi slutter hos helt og fullt til uttalelsen fra Skanska-sjef Geir Magne Aarstad til Byggeindustrien etter foredraget. Dette er et veiskille. Det var en offensiv og særdeles positiv vegdirektør som inviterte byggenæringen til samarbeid. Nå må man rydde opp i alt gammel grums - og så må man begynne å se fremover.

Ved å finne frem til et konstruktivt og fornuftig samarbeid mellom Statens vegvesen og byggenæringen vil politikerne også få det redskapet samfunnet trenger for å få bedre infrastruktur. Da vil man få mer vei for hver krone som bevilges.

Statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet la opp løpet i sitt foredrag. Han var opptatt av å finne frem til nye samarbeidsmodeller. Med den aktive holdningen den nye vegdirektøren nå har for å komme på rett vei, har vi over natten fått en helt ny situasjon. I løpet av dagen kom det en rekke innlegg på anleggsseksjonen som viser at stridsøksene er begravet.

Vegdirektøren understreket i sitt innlegg at skal man få den innovasjon man trenger i samferdselsprosjektene, da må entreprenørene også kunne tjene penger på virksomheten sin. Dette høres paradoksalt ut, men her er det en sammenheng.

Byggedagene er slutt for denne gang. Vi har fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger både på program og gjennomføring. Dette viser hvor viktig det er at næringen har en slik arena. Det er mange som prøver å lage alternative konferanser. Vi tror at det er bedre med færre, men bedre konferanser enn mange små. Og etter vårt syn er det viktig at det er næringens egne aktører som står bak slike opplegg.

Foran neste års Byggedager inviterer vi også offentlige aktører som gjerne vil treffe byggenæringen til samarbeid. Byggedagene har fortsatt rom til å vokse seg større - og vi er overbevist om at vi også neste år vil få minst like mange nye deltakere som vi i år har hatt i forhold til i fjor.

For første gang ble deler av konferansen overført på Bygg-TV via bygg.no. På grunn av ulike forhold ble ikke alle foredragene fra dag to filmet. Dette skal vi få orden på til neste år. Foredragene vil uansett bli lagt ut på nettsidene våre.

Til årets deltakere. Takk for alle hyggelige tilbakemeldinger og trivelige dager. Har noen forslag til tema for neste år, kan de sendes til redaktøren - php@bygg.no.