Kan forvente bra anleggsmarked i 2021

Mange er spente på hva som kan vente byggenæringen inn i neste år og frem mot 2022. Innen anleggsbransjen ligger det aller meste an til en oppgang neste år, innen de fleste sektorer i denne delen av næringen.

Mens det i byggmarkedet er noe mer usikkerhet om hva tiden fremover vil bringe, er det mer forutsigbarhet innen anleggssektoren. Dette markedet er i hovedsak dominert av statlige byggherrer med noenlunde forutsigbare rammer og planer som ligger fast. Vi vil selvsagt kunne se noe usikkerhet rundt når flere av de store prosjektene virkelig blir iverksatt, men de kommer. Mange store prosjekter vil ha oppstart til neste år, og dette vil ha direkte innvirkning på den totale anleggsaktiviteten. I tillegg vil selvsagt mange pågående prosjekter ha drift i flere år fremover.

Det er ikke slik at det er full aktivitet innen alle deler av anleggsbransjen, ei heller i alle deler av landet. Noen virksomheter, ikke minst de mellomstore aktørene, går en utfordrende vinter i møte med få oppdrag å regne på. Og det betyr selvsagt ekstra stor konkurranse i de jobbene som faktisk kommer ut i markedet, slik at prisene presses – og margingene likeså. Dermed kan vi se at flere selskaper vil få det tøft fremover, og noen vil også risikere å gå overende.

Likevel er det optimisme å spore for 2021 om vi ser hele anleggsmarkedet under ett. De fleste piler peker oppover, noe også de fleste prognosemakerne er enige om. I sin innledningstale på Fjellsprengningsdagen kunne også styreleder Anne Kathrine Kalager i Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF), vise til at arbeidsledigheten er lavere innen anlegg nå enn når koronaen slo til. Det er en god pekepinn på at anleggsmarkedet ikke er så rammet som andre deler av næringen risikerer å kunne bli. Samtidig ble også tunnelstastikken for 2020 lagt frem, og den viser en oppgang i forhold til fjoråret – samtidig som man forventer en ytterligere oppgang i 2021. Vi er fortsatt langt unna toppåret 2017, men med prosjektene som er på gang, vil det bli tatt ut mange kubikkmeter fjell de nærmeste årene.

Hvor stor den totale økningen blir gjenstår å se, og her har selvsagt politikerne en stor finger med i spillet. Mange av prosjektene venter på grønt lys av politikerne, og det jobbes nå med innspurten i budsjettforhandlingene. Også her vil det kunne komme avklaringer som kan gjøre neste års budsjett enda noe mer positivt. Vi vil tro at Fremskrittspartiet jobber hardt i kulissene for å plusse på veibudsjettet for 2021. Samtidig kommer det viktige avklaringer for en rekke storprosjekter fremover. Vi håper derfor spådommene slår til og at anleggsmarkedet går et godt 2021 i møte.