Kjededirektør Karl Arne Jespersen i Mesterhus Norge. Foto: Mesterhus

Innlegg: Delkontrakter er bra for både prosjektene, bransjen og samfunnet

For en drøy uke siden la næringsminister Iselin Nybø frem et forslag om å vurdere oppdeling av store anskaffelser for at også små bedrifter kan delta. Ikke overaskende møter dette motgang hos paraplyorganisasjonen EBA som representerer de store entreprenørene her til lands.

Innlegg av

Karl Arne Jespersen
Kjededirektør Mesterhus Norge

EBA`s styreleder , Eirik Gjelsvik, sier til Bygg.no at oppdeling gjennomgående vil gi mindre bygg og anlegg for pengene og føre til økte kostnader for offentlige oppdragsgivere i alle faser av prosjektet.

Jeg er grunnleggende uenig i påstanden om at en oppdeling vil føre til økte kostnader for staten og det offentlige. Tvert om mener jeg en oppdeling av anbudene vil sikre en større konkurranse til det beste for det offentlige og skattebetalerne i og med at flere vil være med i konkurransen. Jeg mener også at man vil sikre en enda bedre kvalitet da mange av de små og mellomstore firmaene har enn spesialkompetanse på enkelte områder der de store selskapene mer blir generalister.

EUs analyser av offentlige anskaffelser i Europa viser at Norge allerede i dag scorer lavt på tilbud fra små og mellomstore bedrifter, og enda lavere på tildeling av oppdrag til disse. Dersom dette fortsetter vil det føre til færre tilbydere, mindre konkurranse og høyere kostnader på sikt. Å skulle øke antall tilbydere og med det konkurransen fra et slikt utgangspunkt vil være svært vanskelig.

Todelt bransje
På mange måter kan man si at bygg-og anleggsbransjen grovt sett er todelt. Man har de store entreprenørene på den ene siden og de små og mellomstore, eksempelvis byggmesterbedriftene, på den andre siden. Den sistnevnte gruppen står for enn vesentlig større andel av sysselsetningen i dette landet og baserer seg i mindre grad på innleid arbeidskraft. Byggmesterbedriftene står også for en stor del av lærlingeplassene i bransjen og bidrar i så måte til utdanningen av morgendagens fagarbeidere. Et eksempel på dette er at av 245 lærlingekontrakter i byggenæringen i Østfold (31.12.2019) var 223 i mellomstore og mindre bedrifter. (Kilde Byggmesterforbundet)

Lokal verdiskapning
Forslaget om å dele opp anbudene vil gi positive ringvirkninger for offentlig sektor og kommunene rundt i hele landet. De små og mellomstore selskapene har som regel flere lokale medarbeidere med i stor grad fast ansettelse. Både selskapene og de ansatte betaler således skatt lokalt og bidrar i så måte til kommuneøkonomien. I tillegg vil de ansatte i større grad være en del av lokalsamfunnene og bidra til lokal verdiskapning ved at de bor og lever livene sine der. Fordi små og mellomstore bedrifter bidrar til lokal vekst og innovasjon er krav om oppdeling av kontrakter en del av anskaffelsesregelverket, men dessverre har dette blitt dårligere ivaretatt i Norge enn i resten av Europa.

Gode erfaringer med flere leverandører
Det er allerede flere eksempler på vellykkede oppdelinger av større anskaffelser. For eksempel ved byggingen av den nye sykehuset i Stavanger der flere mindre og mellomstore aktører vant deler av anbudet, og de totalt er oppe i nærmere 90 entrepriser. «Jeg er ikke i tvil om at vi får mer sykehus for pengene på den måten vi har valgt.» sier prosjektdirektør Kari Gro Johanson.
Med mindre kontrakter har man fått tilgang på utrolig mange mulige tilbydere, man får utnyttet og utviklet lokal kompetanse, samtidig som man har kunnet optimalisert prosjektet underveis. Dette i motsetning til et stort, typisk totalentrepriseprosjekt der man kun forholder seg til en part som skal levere på en funksjonsbeskrivelse som er utarbeidet i god tid før prosjektet går i gang.

Viktig at hele bransjen tar del i kompetanseutviklingen
Det er naturlig at det offentlige gjennom sine anskaffelser søker nye og innovative løsninger. Dette ser vi typisk innen bærekraft og klimavennlige bygg. De leverandørene som deltar i slike konkurranser må være konkurransedyktige og vil i så måte gå gjennom en læringsprosess sammen med oppdragsgiver. Jeg mener det er viktig at hele bransjen tar del i denne læringsprosessen, ikke bare de aller største aktørene.

Til slutt tror jeg at de alle aktørene enten de er store entreprenører eller lokale byggmestre kan leve godt i konkurranse med hverandre og i stor grad ser vi at disse samarbeider på større prosjekter. Det å dele opp anskaffelsene vil bare stimulere til en sunn konkurranse.