Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Oppfordrer bransjen til å vente med prisøkninger

Rørgrossisten Heidenreich mener det er uklokt å haste med å sette opp prisene midt i koronakrisen. – Vi kan ikke selge byggevarer med tap, sier Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien.

Heidenreich har sendt ut melding om at selskapet ikke øker ikke sine priser pr. 1. mai 2020.

– Vi mottar i disse dager varsler fra mange av våre leverandører om prisøkninger, med begrunnelse i valutasvingninger og force majeure. Vi i Heidenreich forholder oss til inngåtte avtaler med leverandører og kunder, skriver Heidenreich i meldingen.

Administrerende direktør Bjørn Moen i Heidenreich. Foto: Heidenreich.

Samfunnsansvar
Administrerende direktør Bjørn Moen i Heidenreich, sier bransjen sammen må ta samfunnsansvaret med å holde produksjonen i gang gjennom hele verdikjeden. Rørgrossisten mener det å opprettholde prisene vil bidra til dette, og de vil nå jobbe målrettet sammen med leverandørene for å finne løsninger for å unngå prisøkninger utover det som er inngått i samarbeidsavtalene.

– Vi går ut med en slik melding fordi vi står midt i en krise og usikkerheten er stor. Vi synes det blir feil å haste med å sette opp prisene i en slik situasjon. Vi ser på dette som en dugnad der alle ledd i verdikjeden må bidra. Det er ingen som kommer ut av dette styrket når det kommer til inntjening, sier Moen til Byggeindustrien.

Tre grunner

Heidenreich peker på tre grunner til hvorfor det er viktig at bransjen ikke går ut med prisøkninger nå:

* De mener bransjen har et samfunnssamsvar med å holde prisene nede. En generell prisøkning vil ikke bidra til vekst i markedet nå.

* Heidenreich har sett råvaremarkedet falle betydelig i pris, noe de mener bør kompensere mot valutatillegget.

* De mener en generell prisøkning nå ikke vil bidra til å få i gang igjen markedet og heller ikke initiere vekst. Dette gjelder både for kundenes del og leverandørenes del, men også for å trygge arbeidsplasser.

Drastisk fall i råvarepriser

Bjørn Moen mener punktet med fallende råvarepriser er et aspekt som har vært lite fremme, men som bør bidra til at prisene kan holdes nede, til tross for at kronen har svekket seg mot de store handelsvalutaene.

– En ting er fallet i oljeprisen, men også prisene på for eksempel jern og aluminium har gått drastisk ned på verdensmarkedet. Det snakkes lite om at produksjonskostnaden i vår bransje blir vesentlig lavere når råvareprisene synker, sier Moen.

– Vi har for eksempel gjort analyser av kobber som brukes mye på VVS-siden. Selv valutakorrigert er det billigere å kjøpe kobber i dag enn det var 1. januar, opplyser Heidenreich-sjefen.

Må holde hodet kaldt

– Men du ser vel at det kan bli veldig tøft for en del bransjeaktører hvis de ikke kompenserer for tapet den svake kronekursen gir?

– Ja, og hvis dette vedvarer så kan det godt hende vi også må sette opp prisene, men vi mener det blir feil å varsle en prisøkning allerede nå. Vårt budskap er at det kan være smart å holde hodet litt kaldt nå som vi er midt i krisen, og som sagt er det viktig å se helheten i dette gjennom at råvareprisene har gått kraftig ned, sier Moen.

Administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien.

– Kundeforhold gjelder i gode og onde dager

– Valutasituasjonen slår ut ulikt. Mange av medlemmene i

Byggevareindustrien er veldig påvirket av euroen og kjøper kanskje 80 prosent av råvarene fra Europa, samtidig som de har inntektene i kroner. Da sier det seg selv at man må prøve å øke prisene slik at de ikke selger byggevarene med tap, sier administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustrien.

Han fremhever at det er en gjensidig avhengighet i verdikjeden, og maner bransjen til konstruktiv dialog i tiden vi nå er inne i.

– Kundeforhold gjelder i gode og onde dager. Nå er det onde dager og da er oppfordringen vår at man må prøve å finne best mulig løsninger på den situasjonen vi er oppe i. Hele verdikjeden får økte kostnader som en følge av koronakrisen. Derfor må vi snakke sammen og finne praktiske løsninger. Vi må ikke glemme at vi skal leve sammen også i fremtiden, understreker Sjøgren.