Når kommer leasing av byggevarer?

Utviklingen av en mer sirkulære forretningsmodeller vil tvinge seg frem i byggenæringen. Det omfatter mange ulike elementer - men produksjonen og bruken av de mange forskjellige byggematerialene er et viktig element i dette bildet.

De norske byggevareprodusentene har gjort mye for å bedre miljøfotavtrykket de senere årene – og ligger utvilsomt helt i front i verden innen mange produktgrupper. Dette omfatter både fabrikkene, energibehovet, selve produksjonsprosessen, hvilke råvarer man bruker og innen logistikk og frakt. Det betyr at de norske byggevarene som benyttes i landets byggeprosjekter i stor grad bidrar til et grønt skifte i byggenæringen, men tingene kan selvsagt alltid bli bedre – noe det nå jobbes mer med enn noen gang tidligere. Ifølge en rapport, utarbeidet av Asplan Viak for BNL, kommer det frem at 24 prosent av totalutslippene fra byggenæringen kan tilskrives produksjon av byggevarer. Sammenligner man med import i rapporten, viser dette at importen utgjør hele 44 prosent av klimagassutslippene fra næringen hvis vi ser samlet på utslipp generert i Norge og gjennom import. Dette er selvsagt en oppsiktsvekkende stor forskjell – som mange burde merke seg – både blant byggherrene og entreprenørene. Hvilke byggevarer mange velger å bruke, hvordan de er produsert og fraktet har mye å si for et prosjekts totale klimafotavtrykk.

Det er definitivt slik at langt flere byggherrer nå setter meget strenge krav til klimapåvirkningen deres prosjekter gir – og det er i dag for eksempel nesten umulig å selge et nytt stort næringsbygg uten en BREEAM-sertifisering – hvor nettopp bruk av byggevarer har en sentral plass.

Det er selvsagt mange ulike måter byggevarer kan påvirke klimaavtrykket til byggenæringen på. De siste månedene har ombruk og gjenbruk av byggematerialer fått mye oppmerksomhet. Klarer man å få til gode ordninger rundt dette – noe som nå står meget sentralt arbeidet – vil selvsagt dette kunne påvirke klimautslippene i stor grad. Klarer man å gjenbruke i stedet for å produsere nytt vil det ha stor effekt. Dette vil nok føre til at en del av produktene må produseres på en litt annen måte, og man må få gode dokumentasjonsprosesser på plass – slik at man alltid vet hvilke produkter man bygger inn, hvor de er benyttet – og hvordan de kan demonteres og brukes videre. Mer om dette kan du høre i siste utgave av Byggeplassen – Byggeindustriens podkast. Den kan du høre her.

Et annet moment som vil komme mer og mer - og som vil kunne ha meget spennende aspekter ved seg, er leasing av byggevarer. Etter det vi kjenner til er ikke dette noe som er tatt i bruk i den norske byggenæringen i dag. Men leasing av ulike produkter er noe som kommer mer og mer både i Norge, men som også er kommet enda lenger andre steder i verden. Ulike abonnementsavtaler og leie/leasing av ulike artikler er noe som vinner stadig større interesse. I Norge er leasing av bil noe som er mye større i privatmarkedet i dag en tidligere – og det er også mulig å lease en rekke andre produkter. I Danmark har man tatt dette enda lenger, og det er blitt vanlig å leie, eller inngå ulike abonnementsavtaler, for leie av klær og sko.

I tiden fremover har vi stor tro på at bruk av ulike leasingavtaler også vil komme innen bruk av byggematerialer. En byggherre eller entreprenør kan lease visse byggevarer i stedet for å kjøpe. Det betyr at etter at bygget har tjent sin hensikt kan byggevarene igjen hentes ut og levres tilbake til produsent/eier – som kan vurdere om produktet skal brukes på nytt eller må resirkuleres/kastes. Nettopp det at et produkt leases i stedet for eies kan innebærer at produsentene legger inn andre og bedre løsninger som vil tillate lenger bruk av materialene. Det vil selvsagt kunne koste mer å produsere – men vil gi mer av seg via leieperioden – samt at man får produktet tilbake og vil kunne benytte varen på ny hos en annen aktør – om det produseres med god nok og de riktige kvalitetene – som blant annet innebærer at man faktisk kan gjenbruke produktet. Dette er ikke noe som vil skje over natta – men som gravis vil kunne vokse frem som et alternativ innen visse prosjekter. Det vil nok først komme innen enkelte produktområder – det er ikke alle byggevarer som vil egne seg til dette formålet. Men klarer man å få på plass gode løsninger rundt dette – vil det helt klart kunne bli en spennende ny nisje i byggevaremarkedet – som kan se helt annerledes ut noen år frem i tid.

Så spørs det hvilke aktører i verdikjeden som vil ta på seg en oppgave med å få frem denne typen konsepter. Det kan være at det kommer inn helt nye aktører som ønsker å utvikle og drive et slikt leasingkonsept – men det kan gjerne være byggevareprodusentene selv som også tar en lederfunksjon innen en slik utvikling. De burde i hvert fall ha alle forutsetningene til å kjøre på med en slik satsing. Det vil kreve nye måter å arbeide på – men det ligger opplagt også store gevinster å hente om man får frem gode løsninger og konsepter innen dette markedet. Produsentene selv sitter jo med full oversikt over produktet, produksjonsmulighetene, de kjenner produktenes iboende kvaliteter – og hvilke justeringer man kan satse på for å få enda mer varige produkter som kan egne seg for en slik bruk.

Spørsmålet om å leie i stedet for eie byggevarer er noe som definitivt vil komme – og vil tvinge seg frem som et viktige element i sirkulærøkonomien. Så få vi se om det er noen nye startup-firmaer som tar rollen med å utvikle disse konseptene eller om det er allerede etablerte aktører som våger å tenke nytt og annerledes. Dette er ikke noe som vil komme mange år frem i tid – men som noen fremoverlente byggherrer vil ønske å teste ut om ganske kort tid.