Flyfoto fra flomutsatte Frognerstrand Camping i Årnes ved Glomma lørdag der NVE varslet flomfare på rødt nivå. Flomfaren var mandag senket til oransje og gult nivå de fleste steder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Flomtoppen nådd i Glomma ned mot Øyeren

Natt til mandag nådde vannstanden i Glomma ned mot Øyeren toppen. Flomsituasjonen anses fortsatt som alvorlig, og NVE har høy beredskap.

– Dette skjedde ved 3-tiden i natt ved Rånåsfoss, nedstrøms Vorma. Det er høy vannstand, og det vil være det en stund framover, sier vakthavende hydrolog Ann-Live Øye Leine i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK mandag morgen.

Mens NVE venter at Øyeren når en flomtopp tirsdag, vurderes vannstanden i Mjøsa å kulminere først søndag 20. mai.

– Vi er fortsatt i en flomsituasjon på et nivå som anses som alvorlig, med oransje nivå over store områder, opplyste Leine søndag kveld.

NVE meldte tidligere samme dag at det ikke lenger var rødt farenivå på flomvarselet noen steder i Norge. Samtidig ba de folk om å være forsiktige.

Mindre snøsmelting

Søndag kveld var varselet oransje for Glomma nedstrøms til Rena, Gudbrandsdalslågen, Vorma og nedre deler av Drammensvassdraget. Det samme gjelder for Glomma ned mot Øyeren, og i Trysil-området.

Beredskapen er fortsatt høy, men mange steder i Hedmark, Oppland og Buskerud ble flomfaren søndag nedgradert til gult nivå på grunn av mindre snøsmelting. Dette gjelder øvre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. I Telemark ble varselet nedgradert til grønt nivå.

– Kraftig snøsmelting fører til vedvarende høy vannføring i elver og bekker som drenerer områder med snø. I de fleste elver har vannføringen sunket betydelig og det ventes ikke at elvene går opp til oransje nivå selv om temperaturen øker, fastslo NVE søndag.

Aktiv regulering

NVE regulerte søndag innsjøene langs Gudbrandsdalslågen og Glomma aktivt for å unngå at vannmassene skulle skape problemer når de flytter seg nedover.

– Nå håper vi å få vannet fra Glomma gjennom Øyeren mens vi holder igjen i Mjøsa. Det blir veldig mye vann i Mjøsa når vi holder igjen der, men vi håper å få mye av vannet fra Glomma gjennom Øyeren og så slippe det gjennom fra Mjøsa, sa vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til NRK søndag.

Riksvei 3 mellom Rena og Koppang ble i helgen åpnet for trafikk. Veien ble også åpnet ved Rasta, noe som gjorde at hovedveien gjennom Østerdalen igjen var åpen. E16 mellom Kløfta og Masterud var fortsatt stengt mandag morgen.