- Digitalisering lønner seg for alle

WK Entreprenør-direktør Britt Røed Lohne understreket at digitalisering lønner seg for alle i byggenæringen.

- Digitalisering lønner seg. Det lønner seg å forbedre forretningsprosessene i bedriften din, sa Lohne.

- Vi må få med hele bransjen. Løfte i flokk, og ta ansvar for hele kontraktskjeden. Våre fantastiske kontraktsmedhjelpe skal også digitalisere, og vi skal hjelpe dem på veien.

Hun trakk paralleller til hvordan hennes egen bedrift har vokst de siste årene i takt med en digital satsing. Fra de kjøpte sin første BIM-lisens i 2014 til nå hvor de blant annet plasserer ut en egen BIM-kiosk på Løren skole-prosjektet og bruker BIM i planleggingen på nesten alle prosjekt.

Samtidig hadde Lohne forståelse for at noen synes det kan være vanskelig å komme over den digitale muren, men rådet de som ikke har startet på den digitale veien til å begynne i det små.

- Skal du overleve må du finne nøkkelen i din bedrift for hvordan dere kan komme dere over den digitale muren. Begynn i det små, sa hun.

- Når du skal digitalisere er det smart å tenke helhet. Integrasjoner mellom programmer som gjør det smart sammen. Da kan du lære av feilene dine på en god måte, og endre og forbedre systemet ditt, la Lohne til.

Hun understreket at det ikke er viktig om man starter den digitale reisen på den administrative siden eller i produksjonen, men at det er viktig at man starter.

Lohne kom med åtte digitaliseringsråd til de som ennå ikke er i gang med digitalisering

* Just do it

* Ikke digitaliser før du har forstått beskrevet og ryddet i egneforretningsprosesser.

* Identifiser digitaliseringspotensiale – start der det er enklest å komme i gang.

* Ring en venn – hvem kan hjelpe deg. Hvis du snakker med folk i bedriften er det mange som kan mye. Finn en samarbeidspartner som passer deg.

* Skaff nødvendig programvare

* Sørg for nødvendig IT-infrastruktur.

* Oppdra flokken din. Opplæring og bruk er helt essensielt.

* Tenk på videreutvikling.