Rådgiver Marit Ollestad i Direktoratet for Mineralforvaltning, mener det er viktig at de som er involvert i mineralindustrien blir godt kjent med mineralloven.

- Viktig å spre kunnskap om mineralloven

– Det er viktig for oss å forvalte mineralske ressurser i tråd med mineralloven, sier rådgiver Marit Ollestad i Direktoratet for Mineralforvaltning (DMF).

Mineralloven ble utarbeidet i 2009 og trådte i kraft i 2010. Under Arctic Entrepreneur onsdag, snakket Ollestad om mineralloven som berører mange i mineralindustrien.

– Grunnen til at vi fikk en egen lov i 2010, er at vi ønsket en helhetlig lov som skulle skape likevilkår for hele bransjen, sier Ollestad til Byggeindustrien.

Bærekraftig utvikling

DMF skal blant sikre en forsvarlig forvaltning av mineralressursene i tråd med en bærekraftig utvikling.

– Mineralressursene er jo ikke fornybare. De selskapene som tar ut mer enn 10.000 kubikkmeter masse er konsesjonspliktige, i tillegg til samtlige bedrifter som tar ut naturstein uansett omfang, sier Ollestad.

Krav til driftsplan

Når et selskap er konsesjonspliktig, stilles det krav til en driftsplan der det legges opp til en bergfaglig forsvarlig driftsmåte.

– Dessuten stiller vi krav til kompetanse. Hvert uttak av mineralmasse må ha en bergteknisk ansvarlig. Jeg tror at de fleste selskaper følger regelverket, men DMF har ikke kapasitet til å følge opp alle i mineralbransjen. Men vi jobber med å skaffe oss en oversikt over alle bedrifter i denne industrien, sier Ollestad.

Økonomisk sikkerhet

Hun sier at DMF også stiller krav om økonomisk sikkerhet til å gjennomføre opprydding og sikring under og etter drift av konsesjonspliktige selskap.

– Det er viktig å spre kunnskap om mineralloven, også fordi det er viktig å ta ut mineralressursene på en forsvarlig måte. Mineralindustrien gir ofte store inngrep i naturen, og det kan oppstå risiko for dem som ferdes i disse områdene. Det er viktig å være klar over dette, sier Ollestad.