Avdelingssjef betongteknologi i Skanska Teknikk, Sverre Smeplass, sier at 3D-teknologi vil øke produktiviteten på betongsprøyting.

Skanska vil utvikle 3D-robot for betong

Skanska UK er sentrale i et samarbeid som vil utvikle verdens første 3D-robot for sprøyting av betong. 

I praksis dreier det seg om å robotisere selve støpeprosessen. 

– Det handler om å industrialisere byggeprosessen, noe som er en overordnet målsetting for Skanska. Robotisering av støpeprosessen er et element i denne industrialiseringen, sier avdelingssjef betongteknologi i Skanska Teknikk, Sverre Smeplass til Byggeindustrien.
3D-print-prosjektet er et samarbeid mellom Skanska i Storbritannia, ingeniører ved Loughborough University og selskapet Foster. Sverre Smeplass er en av de i Skanska i Norge, som kan mest om 3D-printing knyttet til betong.

– Økt produktivitet
Ved å koble sammen materialteknologi med digitalteknologi, oppnås det åpenbare fordeler ifølge Smeplass.
– Vi får økt produktivitet og konkurransekraft, og det er primærmålet til Skanska. Men vi er i en tidlig utviklingsfase i kommersiell forstand. Teknologien må utvikles vesentlig for at den skal bli økonomisk lønnsom. Det gjenstår å utvikle konkrete bruksområder, og en oppskalering av de modellene det jobbes med nå, sier Smeplass, som også er professor II ved NTNU i Trondheim.

– Jobber ubemannet
Den velkjente 3D-teknologien brukes i dag innenfor en rekke områder, men ved å bruke robotteknologi og materialteknologi for sprøyting av betong, settes teknologien sammen på en ny måte.
– Maskinen fôres med en 3D-modell av det elementet som skal bygges – deretter styrer maskinen utforming og produksjon. En av de store fordelene med denne teknologien, er at maskinen kan jobbe ubemannet døgnet rundt. Som følge av en slik robotisering, vil det bli færre timeverk per produsert enhet, sier Smeplass.

Betong og armering
Han er ikke i tvil om at det vil utvikles flere og flere avarter av denne typen teknologi i fremtiden.
– Man kan også tenke seg en enda mer innovativ teknologi der roboter kan produsere elementer som er sammensatt av betong og armering. Vi følger med på hva som skjer i denne utviklingen, og på mulige synergieffekter, sier Smeplass.