Foto: Fredrik Varfjell - NTB scanpix

Ap vil gi statlig støtte til boligutbygging nær T-bane

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil åpne for stor statlig finansiering til boligbygging i landets byer, men bare dersom kommunene bygger boliger nær kollektivtilbudet.

Gjennom forhandlinger kan kommunene få store deler av investeringsutgiftene dekket av staten, særlig dersom de bygger et stort antall boliger nær byens T-banenett eller andre kollektive knutepunkt.

Tiltaket er en del av partiets plan for fremtidens storbyer, som ble lagt fram mandag.

– Vi åpner i denne planen for at staten gjennom forhandlinger kan strekke seg til 70 prosent finansiering, dersom det også er en forpliktelse til å bygge boliger, sier Ap- leder Jonas Gahr Støre til NRK.

– Med så mange mennesker som bor i byene i Norge i dag, mener jeg vi kan snakke om T-banen, enten det er i Bergen, Stavanger eller Trondheim, som kritisk infrastruktur, og da mener jeg at det er en oppgave for det statlige fellesskapet å bidra til at dette bygges, sier Støre videre.

En del av planen er en forlengelse av Bybanen i Bergen mot Åsane og Loddefjord, skriver Bergens Tidende.

– Det vil innebære at bilistene får en betydelig mindre del av bybaneregningen, siden mye av utbyggingen er bompengefinansiert, sier Rune Bakervik (Ap), som satt i partiets storbyutvalg.