Anlegg Øst ble hentet inn for å bistå etter leirskredkatastrofen på Ask i Gjerdrum. Foto: Terje Bendiksby / NTB.

Anlegg Øst bygde adkomstvei til skredområdet - sjokkert over omfanget

– At naturen kan endre seg så mye så fort er nesten ufattelig. Dette er en forferdelig katastrofe.

Konsernsjef Ole Gjermundshaug i Gjermundshaug Gruppen synes det er godt å få muligheten til å bidra etter den tragiske raskatastrofen på Ask i Gjerdrum.

– Helt i starten var vi med på å få utplassert strømaggregater, og etter hvert ble det iverksatt bygging av adkomstvei ned til raskanten. Rett før jul ble det levert tre trailerlass med isolasjon til prosjektet, men som nå har blitt bruk til å lage veier i rasområdet, opplyser Gjermundshaug til Byggeindustrien.

Ifølge Gjermundshaug hadde Anlegg Øst også maskiner og folk til disposisjon i en fase etter byggingen av adkomstveien.

– Akkurat nå har vi ikke folk der, men vi er i nærområdet, så hvis det er behov kan vi bidra på veldig kort varsel, forteller han.

– Hvordan har dere opplevd å komme inn å gjøre en jobb i et katastrofeområde som dette?

– Det er intenst når det pågår, men det er godt å kunne bidra i en slik situasjon, sier Gjermundshaug.

Han mener sikkerheten ble godt ivaretatt under anleggsarbeidene.

– NVE og geologer har vært der hele tiden, og vi opplevde at sikkerheten ble veldig bra ivaretatt. Det har aldri vært snakk om å gå på akkord med sikkerheten, understreker konsernsjefen.

Kvikkleireskredet på Ask blir betegnet som det største i Norge i moderne tid. Skredgropen er omtrent 700 meter lang og 300 meter bred, og flere boliger ble tatt av raset. Per mandag er syv omkomne funnet av totalt ti savnede.

Et team bestående av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat), NGI (Norges Geotekniske Institutt) og Multiconsult jobber for å ivareta sikkerheten til letemannskapene, samt vurdere farene for nye skred i området.