3 av 10 sprenger oppussingsbudsjettet

30 % av nordmenn brukte mer penger enn forventet sist de pusset opp, ifølge en undersøkelse fra FINN oppdrag.

En ansiktsløfting av hus og hjem kan være en kostbar affære. Selv om 58 % av nordmenn holder seg innenfor budsjettet, går det over stokk og stein for 30 %. Rundt halvparten av disse overskred budsjettet med mellom 20 og 50%.

Viktig å planlegge
– Det er ikke alltid så lett å vite hva sluttregningen blir, spesielt ikke hvis det er snakk om større prosjekter, som oppussingsobjekter. Liten oversikt over omfanget er nok én årsak til negative økonomiske overraskelsker, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

– I tillegg blir nok mange fristet til å øke budsjettet når de først kommer i gang, og unner seg kanskje ekstra fine materialer. Ofte går det med mer tid og penger enn det man opprinnelig trodde, sier hun.

Har råd til det
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB NOR, mener enkelte sprenger budsjettet fordi de har råd til det.

– Folk har mer penger mellom hendene når renten er lav. Mange faller nok for fristelsen til å kjøpe ekstra fine materialer, for eksempel, sier hun.

Personer i 30- og 40-årsalderen har minst kontroll, samt sørlendinger og vestlendinger, ifølge funnene.

Dette bruker vi på oppussing i høst og vinter
Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av anbudstjenesten FINN oppdrag, blant 1000 respondenter.

Her kommer det også frem at de fleste har tenkt å bruke mellom 5000 og 20.000 kroner på oppgradering av bolig eller fritidsbolig i høst og vinter; 23% av respondentene. Nest vanligst er det riktignok å bruke under 5000 kroner, noe som er tilfelle for 21 %, mens 18 % ikke har tenkt å sette av noe til dette i nærmeste fremtid.

15 % setter av over 80.000
Enkelte har imidlertid planer om å bruke en god del penger på dette. 15 % ser for seg et beløp på over 80.000 kroner, og 6 % av disse regner med å sette av over 150.000 kroner. Østlendinger og vestlendinger har tenkt å bruke mest, mens nordlendinger og sørlendinger er de mest moderate.

– Jeg er ikke overrasket over at enkelte bruker så høye summer på dette. Nordmenn elsker å pusse opp, og det er kostbart, ikke minst prosjekter som nytt bad og kjøkken. Men det er en smart investering, for det bidrar til at boligen stiger i verdi, sier Sandmæl.

Slik unngår du budsjettsprekk – 5 tips

1. Sammenlign håndverkere – både priser og kompetanse. Ikke velg den første og beste.

2. Planlegg innkjøpene godt. Materialer og produkter kan variere mye i pris. Noen leverandører har prisgarantier.

3. Gjør sesongkupp. Om høsten kan du for eksempel finne tilbud på solskjermer og hagemøbler. Når vinteren er over, finner du kanskje tilbud på peis og ovn.

4. Kjøp brukt. På nettet selges alt fra brukte kjøkken til garderober. Mye gis bort også. Har du ”ti tommeltotter” kan du eventuelt få en håndverker til å montere det.

5. Selg det du ikke trenger. Slik sper du på oppussingsbudsjettet.

Kilde: FINN oppdrag