120 HOURS i gang

Mandag gikk startskuddet for årets 120-konkurranse. Dette er uka som arkitektstudenter fra hele verden har ventet lenge på.

- Med årets 120 ønsker vi å lage en plattform der studentene kun diskuterer det elementære i arkitekturen, det de anser som det mest verdifulle. Dette innebærer at de må finne sin stemme, vinkling og metode for å kunne spille den rollen arkitektene egentlig var ment å skulle ha, sier Brit Kristin Heltne, leder av 120 HOURS i en pressemelding.

Temaet kan sies å være svært relevant i en tid med knallhard internasjonal konkurranse. Stor økonomisk usikkerhet kan ofte sette press på å gjøre byggeprosesser så økonomiske som mulig. Med årets tema utfordrer studentene sin egen bransje, og konkurransen åpner for debatt rundt fremtidens arkitekter.

Tilbake til tegnebrettet
Under årets konkurranse ønsker 120 HOURS å utfordre arkitektstudenter fra hele verden til en refleksjon rundt spørsmål som «Hva er et hus?», «Hva kjennetenger et hus»?

- Dette spørsmålet åpner opp for en debatt rundt noe som vi alle har til felles. Vil et hus laget av en arkitektstudent i Norge se likt ut som et hus laget av en student fra India?

For første gang er ikke oppgaveteksten knyttet til et bestemt sted. 120 ønsker å bruke noe så elementært som et hus, som utgangspunkt for det fundamentale innen arkitektur.

Hva er et hus uten funksjon? 120 HOURS engasjerer deltakere fra hele verden. I fjor deltok studenter fra over 90 land i konkurransen. En av de store fordelene med konkurransens popularitet er at bidragene som kommer inn er så forskjellige.

- Det er nesten umulig å på forhånd gjette hvordan studentene vil løse vår oppgave. Resultatene som kommer inn overrasker oss alltid. Hvordan en student svarer på en oppgave vil være preget av nasjonalitet, kultur, politiske og økonomiske påvirkninger. Det er akkurat dette som gjør årets oppgave ekstra spennende, sier Brit Kristin Heltne.

Det eneste vi er sikre på er at årets bidrag både vil overraske og utfordre vårt eget syn på de strukturene vi alle går hjem til etter skole og jobb, sier Brit.

1472 lag har meldt seg på årets konkurranse. Nå venter teamet fra AHO spent på bidragene som vil tikke inn, lørdag 05.03.