Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Ekspertene rydder opp i lavkarbodebatten

Publisert: 20.01.2013 08:50. Sist endret: 27.11.2013 19:08.

En opphetet kostholdsdebatt har forvirret både helsepersonell og folk flest. Denne uka samles eksperter på ernæring i Oslo for å legge fersk kunnskap på bordet og avlive myter om lavkarbo, uten å ryke i tottene på hverandre.

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
  • Det ligger an til en svært god blåbærsesong
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

Av: email authorNTB

 

Det er Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) som inviterer helsefagpersonell, akademikere og andre interesserte til kostholdskonferansen «Godt for hjertet?» torsdag og fredag.

– Det viktigste er å få fram kunnskap om hva slags kosthold som er bra for helsa, og hjertet, på et ordentlig faglig grunnlag, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL til NTB.

Til tross for mye oppmerksomhet i mediene rundt kosthold, tror han det er stor forvirring blant folk rundt hva som faktisk er sunt for den enkelte.

– Hver dag møter vi forsider i ulike medier om hvordan man skal komme i form og hva som er best kosthold. Men dette er stort sett lettvinte, kortvarige løsninger kun med vektreduksjon som mål. Det blir ikke bedre av at helsepersonell ofte er like forvirret.

Skyttergravskrig

Til konferansen kommer nasjonale og internasjonale eksperter, og representanter for ulike syn fra faglige miljøer. Hovedtemaene blir sammenhengen mellom karbohydrater, fett og proteiner i kosten og utviklingen av hjerte- og karsykdommer, samt forklaringsmodeller for utvikling av slike sykdommer. Professor i ernæring Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er blant bidragsyterne. Han har stusset over skråsikkerheten hos deltakere i lavkarbodebatten, som han mener til tider sporet av:

– For noen grupper har det åpenbart vært lurt å kutte ned på karbohydratene. Men bare å si noe sånt, ble til slutt nærmest som å banne i kirken, selv i fagmiljøer, og akkurat det syns jeg var oppsiktsvekkende. Fagmiljøer burde ønske innspill og ny kunnskap velkommen, ikke avfeie dem, sier han.

Jahren slutter seg til dette og mener blant annet at Helsedirektoratet til tider har vært svært bastante i sin fordømmelse av lavkarbodietter, og ikke minst skåret alle slike dietter over en kam.

Åpner for kunnskap

Jahren understreker at målet med konferansen ikke er å oppnå samlet konsensus om hva som er det ideelle kosthold:

– Vi håper å tilføre faglig basert kunnskap som et grunnlag for individuell vurdering av hva som er best for den enkelte. Vi ønsker en dreining mot forebygging av livsstilssykdommer, heller enn ensidig fokus på helbredelse med medisiner. Det vil komme enkeltpersoner og ikke minst samfunnet til gode.

Norsk Legeforening er med på denne tanken og kom i fjor høst med policynotatet «Kosthold – sunne valg må gjøres enklere». Der foreslår foreningen å styrke helsetjenestens ernæringskompetanse, nettopp ved individuelt tilpassede kostholdsråd.

Nye tider

Lege og forfatter Sofie Hexeberg har en doktorgrad på effekter av fett, fiber og kolesterol i maten. Hun skal ikke delta på konferansen, men ønsker initiativet velkommen:

– Legg vekk egg og bacon-diskusjonen og få erfaringer og forskning fram, sier hun.

Hexeberg påpeker at selv om lavkarbo nærmest er blitt litt «ut», har konseptet blitt en del av hverdagen for mange likevel:

– Det er en stor gruppe som ikke ville definert kostholdet sitt som lavkarbodiett, men de har likevel kuttet ned på sukker, fruktjus, brus, pasta, melprodukter og ris.

Birger Svihus tror denne utviklingen bare er begynnelsen:

– Jeg er sikker på at om ti år så vil holdningen til sunn mat ha endret seg ganske kraftig. Det vil bli et mer nyansert syn på karbohydrater og allment akseptert at enkelte kan ha helsefordeler av å redusere sitt totale karbohydratinntak. Dette er kunnskap som trenger seg fram, det vil bli mer viktig, og det er tilstrekkelig mange som har skjønt det. Men endringer tar tid, det er alltid en motstand mot forandringer. At så mange blir hissige i diskusjoner kan bunne ut i dette, og i at det oppfattes som provoserende å få høre at alt du har lært kan være feil.

Nøkkelord:

Hage
 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen