Oliventre

Spørsmål:
Hei, jeg har nylig kjøpt to oliventre og har de stående inne.
Det ene treet har begynt å produsere noe som ser ut som hvite ulldotter på bladene. Jeg har forsøkt å vaske treet med grønnsåpe og skyldt det godt, men ser nå at det kommer tilbake.
Er treet sykt eller er det dyr på det?
Jeg har små barn hjemme og er litt bekymret i forhold til om det kan være skadelig/smitte over?
Skal jeg levere det inn til butikken jeg har kjøpt det eller kan jeg få det vekk selv?

På forhånd tusen takk:)

Kristine

 

Hei Kristine

Jeg vil tro at det er Ull-lus du har fått. Den kommer ofte med på kjøpet enten på røttene eller på planten når du kjøper den i butikken. Ull-lus sprer seg, så du bør fortest mulig gjøre noe med "angrepet". Forsøk i første omgang å vaske planten med litt sprit på de angrepe stedene. Her kan brukes alt fra rødsprit til Chivas…. Hvis dette ikke virker kan du se om blomsterbutikken har Provado Bladlus-pin. Har hørt at det har hjulpet noen.

Det sies også at planter med Ull-lusangrep kan kureres med en sterk blanding av grønsåpe og vann, men jeg tror det kan være en langvarig kamp.

Personlig ville jeg enten gått tilbake til butikken med planten, eller rett og slett kastet den for å spare de andre friske plantene for samme angrep.

Ull-lus skal ikke være farlig for barn, men ekkelt og klissete, så kanskje greit å holde barna vekke uansett! Lykke til med kampen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen