Husk julestjernens dag

Julestjernens dag er 12. desember. Tradisjonen med en egen dag for julestjernen startet som mange andre tradisjoner i USA, der man gir hverandre en julestjerne på denne dagen.

Å gi en julestjerne bidrar til å styrke vennskap, og er en god måte å si “unnskyld” på. Uansett årsak er det alltid hyggelig å få en julestjerne!

Planten som i dag er vår mest populære juleblomst, kom hit fra de mexikanske skoger via Hollywood. Sett farge på adventstiden med julestjerner, oppfordrer Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Rød glød
Julestjernen i rødt har en særstilling i norske julehjem. Den gir en lun atmosfære og lyser opp i de hvite hjemmene. Julestjernen kan se litt ensom ut alene, så for virkelig å få stemningen kan flere stjerner settes sammen, gjerne i forskjellig størrelse. Sett de oppi en gaveeske, eller gi potteskjuleren ny innpakning med restegarn, tipser OBP

Oppdageren Poinsett
Joel Robert Poinsett var ambassadør for USA, og i 1828 var han i Mexico. Der fant han en busk med røde høyblader. OBP forklarer: I naturen vokser planten som stor en busk, ikke som små, kompakte potteplanter.

Poinsett tok med seg noen planter hjem til USA, og amerikanerne kalte planten Poinsettia. Joel Poinsett døde 12.desember 1851, og det ble bestemt at dette skulle være julestjernes dag til ære for oppdageren.

Til Norge fra Hollywood
På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idè om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst. Ved juletider solgte han avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevards i Los Angeles. Ecke tok også med seg planten til Europa.

Julestjernen kom til Norge via Danmark, det var Thormod Hegg som begynte produksjon av julestjerner i Norge på 1930-tallet på. Paul Eckes idé viste seg å være god, i dag er julestjernen vår mest kjente juleblomst.

Kompakte ‘Anette Hegg’
Etterhvert begynte man å produsere julestjerner som potteplante, men de var lange og slengete, og rundt om i verden prøvde man å finne planter som var mer kompakte. Det store skillet kom med den danske sorten “Paul Mikelsen”. I Norge kom “Viking” fra Ljones gartneri i Hardanger.

I 1967 lanserte Thormod Hegg sorten “Annette Hegg”, som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag, både i USA og i Europa.

Les også:
Julens fargerike stjerne
Oppdag julestjerner i nye farger
Julestjerne mest populær