Mattilsynet: Ikke helseskadelig mengde giftstoffer

Mattilsynets overvåking viser at mengden plantevernmidler i norsk mat er innenfor grensen. Importert frukt og grønt har oftere for høyt innhold av giftige stoffer.

I undersøkelsen er nærmere 1.500 prøver av frukt, grønnsaker, barnemat, animalske produkter, korn og ris fra 59 ulike land blitt testet. Til sammen var 63 prosent av prøvene av importert mat, mens 37 prosent var norskprodusert mat.

Grenseverdiene var overskredet i en del importerte produkter. Det ble påvist for høyt innhold av plantevernmidler i 3,2 prosent av matvarene. Importerte matvarer fra Afrika og Asia har høyest innhold av plantevernmidler. Mattilsynet mener disse kan gi helsefare hos både voksne og barn. Dette gjaldt spesielt karriplanter, men utslaget var høyt også for andre importvarer som ananas og bønner.

Testen viser at norskproduserte matvarer har såpass lave verdier av giftige plantevernmidler, at Mattilsynet mener helseverdien overstiger helsefaren ved å spise disse produktene.

– Det påvises også rester av plantevernmidler i norske produkter, men vi har de siste fire årene ikke funnet en eneste overskridelse av grenseverdier i produkter fra Norge, sier seksjonsleder Børge Holen ved Bioforsk til VG.

Selv om det finnes rester av plantevernmidler i 95 prosent av de undersøkte jordbærene, er det påvist såpass lave nivåer av plantevernmidler i norske jordbær at Mattilsynet mener faren for negative helseeffekter er svært liten. Også her har de importerte høyere innhold enn norskproduserte jordbærene, men nivåene overstiger ikke Mattilsynets grense.