Over 200 biearter i Norge

– Uten bier blir det smått med både blomster, bær og frukt. Kunnskap om bieartene og deres utbredelse er derfor viktig både for økologi og økonomi, sier Frode Ødegaard, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Sammen med kolleger ved andre forskningsinstitusjoner har han i flere år brukt både arbeidstid og fritid på å få oversikt over norske biearter. Til nå har de kartlagt 203 forskjellige biearter. Av dem er 34 humlearter. Humlene hører også til i biefamilien.

Kunnskapsløft
– Vi har fått et stort kunnskapsløft de siste fem årene, gjennom målrettet innsats. Nå vet vi stort sett hva vi har. Mangfoldet av bier er godt kartlagt, og vi venter ikke at artsantallet øker særlig, sier Ødegaard.

Men det gjenstår mye arbeid med å finne ut mer i detalj hvor de ulike artene finnes. Slik kunnskap er avgjørende for å hindre at biearter trues eller forsvinner på grunn av mer eller mindre tilfeldige arealendringer, sier han.

Slik kunnskap kan også ha stor økonomisk betydning, for eksempel for fruktbønder, som er helt avhengige av villbienes innsats. Det er dumt om de, kanskje uten å vite det, ødelegger leveområdet til sine flittigste arbeidere.

Truet
– Villbiene er spesialister, både når det gjelder reirplass og pollenkilde. Det gjør dem også sårbare for endringer. Skremmende mange biearter finnes bare på noen få lokaliteter. En håndfull er kritisk truet. Tilfeldige, ugjennomtenkte endringer i arealbruk kan slå dem helt ut, sier Ødegaard.

En tredel av bieartene i Norge er ført opp som truet i Norsk Rødliste. Det siste hundreåret har minst 12-13 biearter forsvunnet i Norge.

Mer kunnskap om bieartenes leveområder og utbredelse kan gi grunnlag for en arealbruk, særlig i landbruket, som gir best mulig vilkår for ville bier.

Lønnsomt
Det kan lønne seg. EU-kommisjonen anslår at 84 prosent av planteartene i Europa er avhengige av insektbestøvning. Internasjonale studier har beregnet bienes innsats til en verdi på om lag 22 milliarder euro, 165 milliarder kroner, ifølge Artsdatabanken.