Sopp i plenen

Hei, vi bor på Tjøme i Vestfold, og har endel skog samt plen på eiendommen vår. Vi har stort sett sandjord der vi dyrker blomster og sår plen. I de siste årene er det kommet forskjellige typer sopp på plenen. Hva er grunnen til det? På våren pleier jeg å hive aske fra vedovnen på snøen, samt i bedene. Kan dette være grunnen ?

Takk for svar.

Åshild Grøndalen

Hei Åshild

Sopp trives i fuktige og halvkyggede områder. Den vil gjerne ha lett moldjord. Soppen sprer seg med sporer, som er små partikler som flyr i luften uten at vi kan se dem. Soppene vi ser, er kun "blomsten" mens rot-nettverket kan være hundre meter langt under jorden. Jeg vil tro at soppene du har i plenen er en spredning fra evt. skogssopper.

Det eneste jeg kan anbefale, er å gjøre levevilkårene deres mindre attraktive i form av å sørge for godt med lys, lufting og god drenering i plenen, slik at fuktigheten ikke blir stående i gresset. Bruk plenlufter og strø gjerne litt sand i plenen til våren. Jeg tror ikke at asken har noen påvirkning i forhold til soppforekomsten.

Ønske dere lykke til med å få bort soppen! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss