Smaker bringebær annerledes enn eple?

Det er én av tingene 180 barneskoleelever fra Dysjaland, Buøy, Storhaug, Mosterøy og Sunde skal finne ut når de blir guidet rundt på en rekke smaksstasjoner på Måltidets Hus onsdag 3. november.

 

Om Smakens uke

Fra 1. til 5. november inviterer Landbruks- og matdepartementet hele det norske folk til å delta i Smakens uke, som arrangeres i samarbeid med opplysnings-kontorene i landbruket, Nofima Mat, Norges Kokkemesteres Landsforening, Coop Norge med flere. I år arrangeres den for femte gang, og som i tidligere år retter vi oppmerksomheten spesielt mot barn og unge. Ideen bak Smakens uke er hentet fra Frankrike.

Hvordan maten egentlig smaker

- Barna er fremtidens forbrukere, matprodusenter, matjournalister og matinnovatører. Smakens uke skal fange barn og unges oppmerksomhet om mat og matkvalitet. Smaksforsøk vil gjøre elevene nysgjerrige på, og lyst til, å kjenne etter hvordan maten egentlig smaker og så snakke om det. Det er morsomt å gi barn kunnskap om sensorikk, og her er det ikke nødvendigvis den som er best i matematikk eller raskest til å løpe som blir en supersmaker, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som i denne sammenheng kanskje kan benevnes som smaksminister.

Om arrangementet på Måltidets Hus

Som i fjor vil elevene som besøker Måltidets Hus lære om mat, smak og smaksopplevelser. Hvorfor smaker vi de smakene vi gjør? Klarer elevene å smake hvilke frukt og grønnsaker som er benyttet i de forskjellige drikkene? Og hvilken smak foretrekker de på pizzaen? Til Måltidets Hus kommer blant andre 20 kokkelever fra Godalen videregående skole samt humanfysiolog Helge Bergslien fra Nofima Norconserv, som skal gi både barn og voksne en innføring i smakens forunderlige verden. Visste du for eksempel at deler av vår smak er genetisk betinget?

Formålet med prosjektet er at barna skal få en best mulig opplevelse og forståelse av forskjellene og sammenhengene mellom de fem smakene søtt, surt, bittert, salt og umami.

Arrangementet på Måltidets Hus er et samarbeidsprosjekt mellom Måltidets Hus, Norges Kokkemesteres Landsforening, NCE Culinology, Nofima Norconserv, Tine og Godalen vgs.

Anfinn Rosnes, assisterende landbruksdirektør i Rogaland, holder åpningstalen klokken 09.30, før den første gruppen av elever blir sendt ut til de forskjellige stasjonene. Den andre gruppen starter klokken 12. Arrangementet avsluttes ca. kl. 14.

Dette skjer altså onsdag 3. november

 

Les mer her:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/aktuelt/nyheter/2010/okt-10/smaker-bringebar-annerledes-enn-eple.html?id=622282