Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Safting og sylting er tilbake

Publisert: 22.09.2010 08:45. Sist endret: 27.11.2013 19:05.

– Safte- og syltetradisjonen har helt klart kommet til tilbake. Det siste året har den tatt seg veldig opp, sier kategoriansvarlig Ove Sparengen i Jernia.

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
  • Det ligger an til en svært god blåbærsesong
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

Av: email authorByggeindustrien

Til tross for en varierende bærsesong, har nordmenn handlet mer enn dobbelt så mange saftkokere hos Jernia som i fjor. Bærplukkere har det også gått tusenvis av.

– Før var det gjerne godt voksne og eldre som var opptatt av safting og sylting. Det nye nå er at også folk på tretti skaffer seg saftkokere og bærplukkere, sier Sparengen.

Det meste av sesongen er forbi, men det er fortsatt eple og plommer å putte i glass og flasker for den som vil høste av naturen.

Gavestatus
Ikke minst har selvhøstet avling blitt et populært gaveemne.

– Saft og syltetøy fra butikk er både billig og lettvint, men lager du det selv, har du plutselig en velsmakende gave å gi bort også, i et fint glass eller en dekorativ flaske. Gaver med personlig preg er en levedyktig trend i tiden, sier Sparengen.

Saftkokerne kommer ikke lenger i aluminium, men stål.

– En skikkelig saftkoker i stål varer resten av livet. Før var de laget av aluminium, som ikke var like bra for formålet. Den var i bruk bare en kort tid på året, og rester av bærsyre fikk god tid til å tære i stykker kokeren, sier Sparengen.

Kok i hjel soppen
Dampkoking er den enkleste måten å lage saft på, da saften blir ferdig silt, og det er bare å fylle den på flasker rett fra beholderen. Metoden er så effektiv at du trenger mindre sukker enn når hvis safter i vanlig kjele. Jernia anslår cirka 100 – 200 gram sukker per kilo bær ved dampkoking.

Når det gjelder sylting er det viktig å gjennomkoke frukten, slik at mugg- og gjærsopp blir drept.

– Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig, og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær, sier Sparengen.

Eplesyltetøy på 1-2-3
1 kg epler
300 g sukker
1 dl vann
1 ts sitronsyre
Litt kanel

Skrell eplene, og ta ut kjernen. Del dem i båter og kok dem møre. Tilsett sukker, kanel og sitronsyre og gi det et godt oppkok. Smak det til. Du må kanskje ha mer sukker hvis eplene er syrlige. Ha syltetøyet på varme glass. La syltetøyet bli kaldt før du setter det i frysen

Nøkkelord:

 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen