Øyafestivalen får eget økoeple

Øyafestivalen har gjort så mye for den økologiske maten at den nå hedres med en egen eplsesort oppkalt etter festivalen: Øya-eplet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk mener Øyas engasjement for miljø og økologisk mat er som den beste musikk i hans ører.

Miljøvalg
Det var derfor en stor glede for statsråden å dele ut den nasjonale hedersprisen for profilering av økologisk mat til nettopp Øyadestivalen: en egen eplesort som nå skal produseres under navnet ”Øya”. Hensikten bak hedersprisen er å løfte fram de som har sett muligheter for økologisk mat i et marked der konkurransen om forbrukerne er hard. Hedersprisen trekker fram de som gjør miljøvalg til et kjøpsvalg og et verdivalg, og som gjennom det tar en klar og tydelig posisjon.

- Hedersprisen er en eksklusiv pris som vi forbeholder oss retten til å dele ut ved passende anledninger og til passende prisvinnere, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp). - Mens mange andre har pekt på problemene ved å selge økologiske produkter, er årets prisvinner blant dem som bare gjør det.

Trendsetter for økologisk mat
Øyafestivalen startet opp med å selge økologisk mat i 2003 og ble tidlig en trendsetter for økologisk mat, ikke bare i Norge, men også i Norden. I dag omsetter de over 25 tonn økologisk mat. I løpet av noen hektiske dager i august måned omsetter de mer enn 65 000 porsjoner med økologisk mat. For å få til dette har de fått med seg flere av Oslos mest profilerte kjøkken til å rigge seg til med egen produksjon og utsalg av økologisk mat på festival. Prisvinneren omsetter 5000 økologiske pizza, 3000 økologisk pølser, økologisk is, crêpes, smoothies og mye, mye mer. Menyen er sammensatt og råvarene av høy kvalitet. Kjøttet er fra Strøm Larsen. - Konseptet har vært en stor suksess, og flere festivaler følger nå etter Øyafestivalens eksempel, sa Brekk da han overrakte treet til Øya under den nasjonale økologiske konferansen på Kongsgården på Bygdøy i dag. Treet ble plantet på stedet.

- Øyafestivalen har gjort seg fortjent til den nasjonale hedersprisen. I økologiens ånd får de noe varig. En egen økologisk eplesort - Øyaeplet. Vi håper dette inspirerer til videre satsing og at vi vil få se øyaeplet på fremtidens festivaler, sier Lars Peder Brekk.

Det å godkjenne en ny eplesort er en langvarig prosess. ”Øya” har vært testet ut siden 1988, der målet har vært å finne frem til egenskaper som passer for økologisk dyrking i Norge. Eplet skal være motstandsdyktig mot sopp, det vokser fort, er søtt og saftig og planets i år for første gang i stor skala.