Asiatisk mordermarihøne sprer seg i Norge

Harlekinmarihøna er på rask fremmarsj i Norge. Den utenlandske monstermarihøna truer andre arter, ødelegger fruktavlinger og invaderer hus.

 

Nå oppfordrer Direktoratet for naturforvaltning (DN) alle som observerer marihøna om å melde fra til dem. Arten kan føre til store økologiske og økonomiske skader.

– Harlekinmarihøna tar knekken på arter den konkurrerer med. Norge har 54 kjente arter av marihøne. Åtte av dem står oppført som sterkt truet på den norske rødlista, og harlekinmarihøna utgjør en stor trussel mot disse, sier seksjonssjef Gunn Paulsen i DN.

Harlekinmarihøna er et rovdyr og lever som andre marihøner hovedsakelig av bladlus. Men den asiatiske versjonen spiser i tillegg andre insekter, frukt og bær. Den kan ifølge DN ødelegge fruktavlinger og gjøre stor skade på hus ved å overvintre i isolasjonen i vegger.

De første individene av harlekinmarihøna i Norge ble registrert flygende på Solli plass i Oslo i 2007. Selv om antall observasjoner er få, frykter DN at den har funnet veien til flere byer i Sør-Norge. Tall fra USA og Europa viser nemlig at arten sprer seg raskt, særlig i byer.

DN oppfordrer alle som mistenker å ha sett harlekinmarihøne om å laste opp bilder sammen med observasjonsdata i artsdatabasen Artsobservasjoner.