En bratt skråning

Hei! Jeg har en veldig bratt skråning på tomten min, som består for det meste av leire. Jeg er redd for at leira kanskje skal begynne å skli nedover. Har du noen tips for hva jeg eventuelt kunne gjort her? Laget en type mur, fylt på med jord, eller plassert noen halve tømmerstokker i trappeformasjon?

Jeg lurer også på hvilke planter som lønner seg å plante i en slik skarp vinkel

MVH Aina :)

Hei Aina

Leire er tung i seg selv men glir let ut straks den er fuktig. Jeg vil derfor anbefale deg å få satt opp noen lave murer som "terrasserer" skråningen din. De behøver ikke være høye, men høye nok til at de stopper utglidning. Hvis du synes mur høres dyrt ut, kan store stokker også gjøre nytten, men da bør de ligge halvveis nedfelt i bakken og allikevel ha ca. 15 cm igjen over bakken. Disse må festes godt med evt. kamjern, som slås dypt ned i bakken på hver side av stokken.

I en slik skråning er det best å plante noe som ikke trenger for mye pleie, så jeg vil foreslå at du for eksempel planter lave typer Spirea (Prinsesse-spirea eller Bjerkeblad-spirea) eller Potentille "Abbotswood" som har hvite blomster og blomstrer hele sommeren. Du må selvfølgelig sjekke ut om disse er herdige der du bor. Av vintergrønt, vil kanskje en krypende Barlind være aktuelt.

Ønsker deg lykke til med prosjektet ditt.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss