Roser om vinteren

Jeg har to rosebusker i potter på balkongen, av typen H.C. Andersen. Det er gamle busker som jeg har gravd opp og satt i potter, og de har vokst en del i sommer. Nå lurer jeg på hvordan jeg skal gjøre for å bevare dem under vinteren. Pottene er dype, og jeg har passet på med god drenering. Jeg har blandt annet lagt isopor i bunn, så lecakuler. Jeg har tenkt å ha dem på balkongen langs uteveggen, i le av utemøblene under presenning. Trenger jeg å pakke dem inn mer? Jeg har ikke vannet dem den siste måneden, men det har vært mye fuktighet i luften. Bør jeg sette dem vekk nå - det begynner å bli kaldere nå. Bor i Oslo Sentrum så det er ikke spesielt kaldt her. Jeg har en kjellerbod, men det er relativt varmt der - ca 20 grader, så jeg tenkte at det er bedre at de står ute. Takknemmelig for alle tips jeg kan få.

Hilsen Anniqa

Hei Anniqa

H. C. Andersen-rosen er nyyydelig! :)

Du skal ikke sette de i boden din, der blir det altfor varmt. Jeg tror du gjør smart i å la de stå ute. Hvis du lar urnene stå inntil en vegg og i lé for vinden er det en god start. I tillegg bør du kjøpe kokosmatter og pakke urnene inn i dette (Alternativt kan du bruke bobleplast) - det er røttene det er viktigst å passe på!

Har du i tillegg mulighet til å legge litt ekstra kompostjord på toppen, samt granbar eller tørt løv over dette igjen, har du gjort det du kan gjøre for at den skal ha en god overvintring.

Det siste jeg evt. vil be deg om er å fjerne blad som viser sykdomstegn samt sørge for at urnen kommer et par cm. opp fra bakken, legg f.eks. noen små treklosser el.l. under urnen.

Lykke til med overvintringen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss