Tre for å hindre innsyn

Vi har tidligere hatt ett piltre i hagen, dette skygget godt for innsyn. Vi har måttet hugge ned treet på grunn av at røttene tettet avløpsrørene våre. Vi ønsker nå å plante ett nytt tre som vokser  relativit fort og som ikke har lange røtter. Vi bor i sone H4-H5.

Hege

Hei Hege

I utgangspunktet  vil alle trær ha store røtter. Det må de ha for å kunne drikke vann og ta opp næring slik at de kan vokse seg store. Bonsai-trærne, (de små forknudrede trærne i flate skåler) blir nettopp slik bl.a. fordi de har altfor lite jordsmonn i de små skålene de står i og dermed ikke får utviklet røtter og tatt opp næring. Resultatet er at de ikke blir store men små og "forkrøblet".

Det blir derfor vanskelig å finne et hurtigvoksende tre som ikke har lange røtter.

Når du nå skal velge et nytt tre, kan du f. eks. prøve Hjortesumak (Rhus

typhina) H4, som kan gå hvis du gir den en lun vokseplass. Vokser i form av "savanne-tre" og får vinrøde revehale-lignende klaser om høsten. Den skal ha lett jord. Vær klar over at den setter rotskudd. Blir ca. 4 m høy. Hvor lange røttene blir, kan jeg ikke si, men siden den setter rotskudd, vil jeg anta at røttene ligger reltativt høyt oppe.

Ellers, av de mer alminnelige buskene, kan du prøve 1 stk. plante av Junisøtmispel (Amelancier spicata) H7, eller Kornell (Cornus - forskjellige

sorter) H6 og stamme opp disse. De blir flotte som solitærer når du stammer de opp.

Husk jordforbedring før der planter på nytt!  Lykke til! :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss