Skygge ingen hindring

Har du en skyggefull plass i hagen er det ingen grunn til å fortvile.

Har du et sted der andre stauder ikke trives, f.eks. under skyggefulle trær, langsmed en nord-mur eller i mindre skråninger - forsøk med Hosta. Planter du Hosta vil frodigheten bugne, og den finnes i et så stort utvalg (ca. 40 arter) med så store variasjoner, at det kan være vanskelig å bestemme seg.

Planten fryser, som de fleste andre stauder, helt ned til bakken sent på høsten og lar du det visne bladverket ligge igjen, gir det næring tilbake til jorden samtidig som det beskytter beskytter planten mot frost og gjør jorden mindre tilgjengelig for etablering av ugress.

Planten er ofte litt sen om å komme igang om våren, men har du kombinert den med småblomstrende løkplanter (f.eks. Sneklokker, Krokus eller Vinterblomst), vil du oppdage at den kommer som bestilt når løkplantene er avblomstret og trenger å skjules.

Prydverdi

Bladverket
Selv om plantene har vakre blomster er det bladverket som virkelig gjør susen! De kan med hell brukes i buketter eller er pene bare som kant- eller punktbeplantning i hagen. Dette er en plante som også er økonomisk i bruk, da du kan dele den allerede etter 2-3 år. Dermed får du anledning til å skape kantborden langs singelgangen du kanskje alltid har ønsket deg - uten at det koster altfor mye!

Utover størrelser ligger den største variasjonen i bladverket, som går fra helt matte overflater med gråblå og dypgrønne farger, til lysegrønne, lime og tofargede. De mønstrete finnes også i et utall av variasjoner og fargekombinasjoner. Ofte er de variegerte bladene greie å bruke som "brekkstang", hvis man skal kombinere vanskelige farger

Blomsterfargene varierer i et spekter fra hvite, porselensblå, lys- til mørk lavendelfarge. Blomstene står på høye stilker over bladverket og minner om smale Akeleie-klokker. De fleste blomstrer i juli/august, men den lille Glanshostaen er et unntak og blomstrer gjerne fra september og utover. De fleste sortene har ikke blomsterduft, men er du opptatt av dette, skal forsøke å få fatt i "Fragrant Boquet", "Fragrant Blue" eller "So sweet".

Utplanting
Det beste tidspunktet for å plante Hosta er vår eller sensommer. La den få en god blanding av hage/leirjord - større krav har den ikke. Plantehullet bør være ca. 30-50 cm dypt. Planten får dog en ekstra god start hvis du på forhånd opparbeider bedet og tilsetter kompost eller torv tilsatt næring. Plantene vil da få en pangstart og vil belønne deg med sterke og frodige planter. Setter du plantene ned i et allrede opparbeidet bed og du ikke får foretatt jordarbeide, kan du med fordel gi de en neve gjødsel ca. 1 måned etter utplanting.


Breier seg
Hosta er på handletidspunktet ofte en "liten" plante i en 20 cm stor potte, og det er derfor viktig å huske på at den kan bli mye, mye større. De er ikke ferdig utvokst før ved 4-5 års alder og de største sortene kan få en diameter på opptil 1,5 m. Ha dette i tankene når du velger plantested.

Hostaene kan deles inn i tre generelle størrelser:
Small: Bredde 30 cm - Høyde 20 cm
Medium: Bredde 40 cm - Høyde 30 cm
Large: Bredde over 100 cm - Høyde opp til 90 cm

Her er noen forslag til gode Hostaplanter, som alle er herdige opp til H7

 

Type & blomsterfarge

Blomstrer

Høyde

Herdighet

Glanshosta Hvit

09-10

5-10 cm

H7

Hosta Sieboldii Fiolett

07-08

15-30 cm

H7

Bølgehosta Lysfiolette

07-09

30-40 cm

H7

Smalhosta Fiolettblå

07-09

ð60

H7

Breihosta Blå

07-08

50-70

H7-8

NB: Vær obs på at Hosta er et av favorittmåltidene til snegler og at du i den anledning også bør sette deg inn i sneglebekjempelse eller bruke de fysiske sperrer som finnes for å holde utenfor prydhagen.

For å minimere snegleproblemet, kan du ha de i urner. De er vakre som solitærplanter men også i samplanting med andre høye stauder eller løk. Husk at urnen bør være relativt bred. Når vinteren kommer kan de overvintre og det smarteste er å la de gjøre det i en liggende urne.