OBS: gressbrannfare i vest

Nå er det vår - iallfall i sør. Det sikreste vårtegn, bortsett fra blåveisen - det første varsel om lyng- og gressbrannfare. Nå har det gått ut langs hele Vestlandskysten.

Men i nord er det fortsatt små utsikter til vår og varme. Så sent som denne uken var det «snøstorm» i Narvik - fram med spader og skuffer, og kink i ryggen. Kommende uke blir variert.

Både i Rogaland, Hordaland, Sogn og Møre og Romsdal gikk det torsdag ut varsel om lyng- og gressbrannfare.
Men i Oslo er det nye vårtegnet ikke bare blåveis og utepils, men kabrioletene som endelig får lufte kalesjen på veiene. Til uken kanskje i opp mot 23 grader enkelte steder på Østlandet.

Skarveglede
Også de over 12.000 som har meldt seg på til Skarverennet - fra Finse til Ustaoset på lørdag - kan glede seg. Høytrykk og godvær vil forhåpentlig prege årets siste store skifest.

- Ja, det ser ut til å bli bra på lørdag. Skydekket vil nok variere litt, men det blir opphold og rolige vindforhold, forteller statsmeteorolog Ingrid Bentsen til yr.no.

Er du ute etter et skikkelig skieventyr, med blå himmel og sol, er sjansene best om du starter tidlig. Litt ut på dagen kommer skyer sigende fra vest.

- Men først på søndag trekker høytrykket seg unna. Da kommer det inn et nedbørsområde over Sør-Norge, men det blir fortsatt rolige vindforhold, sier Bentsen, som likevel oppfordrer til en varselsjekk på yr.no. For sikkerhets skyld.

Rekord i sør
Langtidsmeteorologen på Blindern, Børje Johansson, kan gjennom NTB spre det optimistiske budskap for store deler av Sør-Norge:

- Det blir skikkelig fint og varmt til helgen., Vi utelukker ikke temperaturer på godt over 20 grader på ettermiddagen lørdag, det høyeste i Norge så langt i år. Varmest i Telemark og Østfold, litt innenfor kyststripen, sier statsmeteorologen.

Søndag ventes noe mer skyet i Sør-Norge, litt spredt regn enkelte steder, mest på Vestlandet og Trøndelag. Temperaturer faller til 10-15 grader.
Men neste uke blir det varmt for årstiden i hele Sør-Norge. Noe mer skyet, vesentlig på Vestlandet, men beskjedne nedbørsmengder. Stort sett rolige vindforhold.

Variert i nord
Nord-Norge: får litt gråvær til helgen - regn i lavlandet og snø i fjellet. I lavereliggende områder 2 til 6 varmegrader. Med andre ord ganske normalt for årstiden.
Ifølge meteorologen ser det ut til å bli litt lettere i Nordland fra søndag, men litt dårligere i Finnmark - regn og sludd i høyereliggende strøk.

Neste uke begynner bra med stort sett pent vær i hele landsdelen. Men fra onsdag og utover noe mer urolig værtype, mer vind, skyer og noe nedbør.

- Nord-Norge kan få snøbyger langt ut på senvåren. Men den nærmeste uken ser vi ikke tegn til snø i landsdelen.
På Svalbard blir det pent og kaldt vintervær hele uken.