For mye plantevern-middel i auberginer fra Thailand

Mattilsynet har funnet for høyt innhold av plantevernmiddelrester (EPN) i en prøve av runde auberginer fra Thailand. Produktet er solgt som ferskvare, og Mattilsynet regner det ikke som sannsynlig at varene fremdeles er ute på markedet.

 

 

prøven ble det funnet rester av stoffet EPN (o.ethyl o-4-nitrofhenyl phoshonothionate). Dette stoffet har ingen grenseverdi, og stoffet er ikke godkjent for bruk i Norge eller EU. Ved høyt inntak kan dette stoffet medføre helsefare og forbigående symptomer som hodepine, kvalme, sløvhet og svimmelhet. Selv om du har spist av produktet, behøver du ikke å bli syk.

Distribusjon
Prøven ble tatt ut hos Viet Thai Mat AS (Dronningensgt. 25) i Oslo 16.10.2008. Produktet var direkteimportert av virksomheten og var merket med Roand eggplant, EU-08-012 Lot 76/2008 (identifiserer selve forsendelsen). Eksportør i Thailand er LJH Trading Co. LTD, Bangkok Thailand. Partiet var på totalt 30,6 kg. Mattilsynet vet foreløpig ikke om dette partiet ble distribuert til andre butikker.

Mattilsynet anbefaler forbrukere som har kjøpt produktet i butikkene i dagene etter 16. oktober, og som eventuelt fremdeles har noe igjen av dette, å enten returnere eller kaste varene.

Mattilsynet følger opp med kontroll av importøren
Prøven ble tatt ut som en stikkprøve i Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram for plantevernmiddelrester i næringsmidler. Mattilsynet følger opp med kontroll av importøren. Funnet følges opp med en rettet kontroll ved neste import av varen fra samme eksportør. Ved rettede kontroller sperres hele partiet inntil analysesvar foreligger.

Funnet er notifisert gjennom meldesystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), som er et europeisk meldesystem der det utveksles informasjon om helsefarlig mat og fôr i samarbeid mellom myndighetene i medlemslandene i EU, EFTA/EØS, samt EFSA (European Food Safety Authority) og EU-kommisjonen.