Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?

Hei, vi har akkurat flyttet og har med det for første gang fått hage. Hagen og huset ligger nær en gangvei, men lavere i terrenget slik at vi har en del innsyn.

I kanten av hagen, mot gangveien er det en mur med et gjerde på. Totalt har disse en høyde på va 180 cm. Jeg har lyst til å plante noen trær foran gjerdet/muren som kan bli litt høyere enn de 180 cm for å skjerme for innsyn og for å gi oss noe pent å se på, men ettersom hagen er veldig liten har jeg ikke lyst til at treet skal bli for bredt mot oss og ta alt for mye av plenen. Noe robust som kan nå ønsket høyde ganske raskt hadde vært ønskelig. Det skal plantes nær kysten i Trøndelag.

Hilsen Kine

Hei Kine

Gratulerer med nytt hus og hage! Det er få busker eller trær som vokser fort vokser seg høyere enn 180 cm, men jeg vil gi deg noen tips som jeg håper dere kan tygge på og finne en god løsning utifra.

1. Finn først ut om det er drenert på hagesiden av muren. Hvis det er det, vil det være lite med jord å plante i.

2. Hvis det er nok jord på innsiden av mur/gjerdet er mitt forslag at dere først finner ut hvilke plasser dere vil oppholde dere på mest i hagen, og på basis av dette, se hvor innsynet til akkurat disse plassene bør skjermes. Da kan dere slippe å påkoste å kjøpe en høy hekk med det samme hele veien, men kanskje kjøpe høye planter akkurat der dere trenger det og så kan dere supplere med samme type planter, men i mindre størrelser der det allikevel ikke er direkte innsyn til sitteplasser.

3. Planter som vokser fort og blir høye samtidig som de er vakre å se på er en utfordrende kombinasjon. Jeg har noen forslag som dere kan tenke på:

a. Lag en allé av syriner - gjerne forskjellige sorter, men pass på at alle når samme høyde. Blomstrer på forsommeren, og har tett fint bladverk resten av sesongen.

 b.  Junisøtmispel er også en hekkplante som er relativt smal, og vokser fort og høyt. Den blomstrer om våren med hvite blomster og får flotte høstfarger og blå bær som lokker til seg fugler om høsten.

c. Hvis det er i et utpreget villastrøk, kan det også være greit å plante en tujahekk. Bare merk dere at den er litt sart for veisalt. Den kan formklippes og være en fin bakgrunn/"klatrestativ" til f.eks. Klematis eller andre. litt høye planter planter i et bed på innsiden. Den er jo også vintergrønn.

Husk at det er kjekt å spørre etter E-planter når dere drar på innkjøp. E-panter er dyrket i norske forhold og har som regel en større overlevelsesvne enn de som er importert fra mindre tøffe klima.

Jeg ønsker dere lykke til med prosjektet!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no