<p>HØYSESONG: Påsken er høysesong for norske tulipanprodusenter. Nå står endel av produksjonen i fare på grunn av sviktende salg.</p>Tulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: PlantmaniaTulipaner i påskestemning. Foto: Plantmania

Skap påskestemning med norske tulipaner

Hvert år produseres det 12 millioner tulipaner i norske gartnerier til påske. Koronakrisen har rammet produsentene hardt og bransjen oppfordrer nordmenn til å skaffe seg kortreiste tulipaner for å lage påskestemning hjemme.

HARDFØRE: – Tulipaner tåler å ligge i kjøleskap eller i en kald kjeller hvis du pakker dem inn først. På den måten kan du få dem til å vare hele påsken, sier planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania. Foto: Svanhild Blakstad

– Salget har stupt fordi folk rett og slett handler mindre. Men er man likevel i butikken og handler mat, oppfordrer vi folk til å kjøpe med seg en tulipanbukett eller flere, forutsatt at man tar alminnelige forholdsregler når det gjelder smittevern. På den måter støtter man norske tulipanprodusenter og kan være med på å bidra til at norske gartnerier vil overleve denne krisen, sier Tonje Bergh i Plantmania.

Høysesong før påske
Hun er rådgiver for tulipanprodusentene og kan fortelle at salget falt kraftig i faghandel og dagligvarebutikker etter 12. mars, da Norge gikk i korona-dvale.

– I de norske tulipangartneriene er det høysesong og full fart i ukene før påske. Selv om salget har bremset kraftig, går likevel produksjonen sin gang i gartneriene, og det er rikelig med tulipaner på lager. Utfordringen er at de er ferskvare, sier Bergh.

Hun forteller at transport og logistikk går som det skal, og at blomstene fint kan stå på kjølelager en ukes tid etter at de er høstet i gartneriet. Nå handler det om få forbrukeren til å oppsøke blomsterbutikken eller planteavdelingen på matbutikken

– Nå som hyttepåsken er avlyst for nordmenn flest, blir det kanskje ekstra viktig å skape god påskestemning med blomster hjemme. Tulipanen er en av få blomster som kan oppbevares tørre i kjøleskap eller i et kjølig og mørkt rom opp til flere dager uten å ta skade. Tulipaner kan brukes både inne og ute, og de kan faktisk tåle noen få minusgrader, sier Bergh.

Slik får du tulipanbuketten til å vare lengst mulig

Behold plasten på og snitt 2 cm av stilken rett av.

Sett tulipanene i en ren vase med kaldt vann og la de stå i noen timer.

Fjern deretter plasten og fyll vasen med nytt, kaldt vann.

Husk å etterfylle vann jevnlig - tulipaner er tørste blomster.

Hun deler gjerne tips både for langvarig tulipanglede og til dekorasjon:

Dekorasjonstips

– Vi nordmenn er ganske tradisjonelle, og 70 prosent av tulipanene som produseres til påske er gule. Likevel er det rom for tulipaner i oransje, hvite, lilla og rosa toner. En stor bukett med fargerike eller påskegule tulipaner gjør seg uansett på bordet inne eller på terrassen, sier hun – og foreslår følgende:

- Pynt vrihasselgrener med friske gule og oransje tulipaner? Det blir garantert et blikkfang. Alt du tenger er friske tulipaner, vikletråd og små reagensglass og små dekorative påskeegg.

Skap påskestemning med gule tulipaner.

Bruk gjerne kvister sammen med tulipanene i vasen. Vårlig lysegrønt nyutsprunget løv gjør seg sammen med tulipanene og danner de flotte

vårbuketter. Dersom du ønsker å blande tulipaner med andre blomster, kan det være fint med anemoner, mimosa, ranunkler og Eukalyptus som gir et naturlig og vårlig uttrykk.

· Ønsker du å blande tulipaner med påskeliljer skal du være litt oppmerksom på at påskeliljer utskiller et slags slim de første par dagene etter at de har blitt snittet. Slimet kan tette porene på tulipanstilkene, slik at de ikke får det vannet de trenger. La derfor påskeliljene stå et par dager alene før du setter dem sammen med tulipanene eller andre blomster.