Skap din egen julestemning, og gled deg over levende planter i årets adventskrans. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Den friskeste adventskransen lager du selv med blomster

Snart viser kalenderen desember, og de lange hyggelige søndagene med levende lys i adventskransen står for døren.

Utvalget av planter som egner seg til adventskransen er stort. Julestjerner, asalea og alpefioler er selvskrevene, men du kan også gå mer utradisjonelle veier. Hvorfor ikke velge røde og rosarøde ildtopp i miniutgave pyntet med kuler og små trepinner eller ståltråd? En lett og elegant adventskrans av novemberkaktus, kongler og grønne hoyablader gir et elegant og stilrent utrykk. Elegant er også en adventskrans dekorert med lette grønne blader som f. eks pletter i luften og eføy.

Artig å vite

Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet.

Her brukte man såkalte adventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre.

Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen. Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.

Hvis en ønsker et litt mer eksklusivt uttrykk er en adventskrans med mose og orkideer midt i blinken. En moderne og anderledes adventskrans kan være en konglekrans pyntet med berglyng (Gaultheria) og kvister.

Enkel og virkningsfull

Den helt enkle modellen består av fire planter i fire potter eller glass. Still dem på rekke, eller i et kvadrat og sett lys i plantene. Prøv grågrønn rosetturt (Echeveria) i flotte potter, søte alpefioler i rustikke terrakottapotter eller kanskje romantiske minijulestjerner i skjønne glass. Med et rundt fat eller en kakeform er du allerede godt i gang i å skape en adventskrans.

La kreativiteten blomstre

Du får et vell av muligheter for å skape spennende dekorasjoner hvis du går på oppdagelse i det store utvalget av stueplanter. Muligheter som kan brukes både til adventskransen og til julens andre dekorasjoner. Samtidig får du flere sidegevinster: dekorasjonene holder seg friske og pene i hele julemåneden, og de utgjør en betydelig mindre brannfare enn for eksempel en tørr gran- eller greinkrans.