Hage.no

Meny
Hva leter du etter?
  • Utemiljø
  • Hageplanlegging
  • Planter
  • Gjør det selv
  • Produktnyheter
  • A til Å
  • Byggeindustrien
  • Forbruker
  • RSS
  • Tips oss
  • Annonser
  • Kontakt oss
  • Meld deg på nyhetsbrev

Slik komposterer du på 1-2-3

Når du komposterer matavfall, får du god og rimelig gjødsel, samtidig som du sparer miljøet.

Publisert: 27.03.2017 15:55. Sist endret: 28.03.2017 10:01.

Kompostering er en utmerket måte å håndtere husholdnings- og hageavfall på. Skal 2017 bli det året du går i gang med kompost?

  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group

  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere

  • Hagemessen 2021 er avlyst

  • Park og anleggsmessen er avlyst

Spørsmål og svar

Gartner og hagedesigner
Marit Næss Jørgensen
svarer på hagespørsmål

  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva slags hekk har jeg i hagen?
  • Hva kan jeg plante for å skjerme mot innsyn?
  • Oppspiste blader på nyplantet fjellsyrin
  • Knopper på dvergsyrin
Se alle
Send inn ditt spørsmål her
Over 34 000 mottar nyhetsbrevet fra bygg.no. Vil du også ha nyhetsbrevet? Klikk her!
Har du hagetips? Klikk her!

Bildekaruseller

  • 1000 åpne hager: Hagefolket åpner hagene for alle

  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

  • Hagen min er tilbake på NRK

Vis flere bildekaruseller

Siste nyheter

  • Akershusgartneren blir en del av Green Landscaping Group
  • Åpent brev - Til: Byggeindustrien v/ Ansvarlig redaktør Arve Brekkhus - Ny vannforsyning Oslo (NVO) - Innleie av TBM rådgivere
  • Hagemessen 2021 er avlyst
  • Park og anleggsmessen er avlyst
  • Steen & Lund sikret seg Statsbyggs største utomhuskontrakt noensinne
  • Statsministeren døpte kompostcontaineren Gullars
  • Lanserer satellittbasert robotgressklipper uten kabel i plenen
  • Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering
  • Bosch og Gardena inngår batterisamarbeid med flere merkevarer
  • NBBL: - Ikke ta sagen i egne hender
Gå til arkiv

Sist kommenterte

  • Stalltips fra hageekspert: Slik bygger du drivhus selv

    Utrolig godt og morsomt skrevet

    — Cicilie Anette Meland
  • Nye maurarter kan gi astmaplager

    Hvor får man kjøpt hormoner ti åter, for å bekjempe spøkelsesmaur ?

    — Brynhild
  • Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

    3 boliger nå, og den fantastiske "norsk furu" sprekker opp, fliser, slår seg/er langt fra formstabil, krymper mye og ser ikke visuelt pen ut…

    — Jonas Arvesen
  • Botanisk hage åpen for publikum igjen

    Botanisk hage i Oslo, som det burde stått i overskriften. Men vi fra provinsen er vant til at når det ikke står hvor det er, så er det i Osl…

    — Ståle Øvrebø
facebook twitter linkedin mail print

email authorStefan Offergaard

Myke og rynkete tomater, halvspiste brød med fryktinngytende grønne flekker og vasne middagsrester innerst i kjøleskapet. Du hiver det rett i matsøpla, eller hva? Og hva med hageavfall? Løv, kvister, rusk og rask er vel også fristende å kvitte seg med?

I så fall er du ikke alene. Hele 30 prosent av søpla vår er mat- og hageavfall, ifølge Fremtiden i våre hender.

Men søppelet ditt kan ha mer nytte enn du kanskje tror. Faktisk kan du ganske enkelt hjelpe både miljøet og lommeboken ved å kompostere avfallet istedenfor å kaste det.

Nina Berge
 

Nina Berge i OIKOS vil holde foredrag på Hagemessen 21-23. april om kompost.

– Du kan i prinsippet kompostere alt av organiske materialer gjennom hele året. Ved å kompostere mat- og hageavfall får du langt bedre og billigere gjødsel enn i butikken. I tillegg sparer du miljøet for en mye avfallstransport, sier Nina Berge i Oikos - Økologisk Norge.

Flere fordeler

Miljøfaglig leder Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender ser også klare fordeler ved å produsere egen matjord istedenfor å kjøpe den på hagesentre.

– Du slipper å frakte jorda, og du unngår torv. Når torv graves opp for bruk i matjord, frigjøres det enorme mengder karbon som har vært lagret i tusenvis av år, forklarer han.

Nina Berge har holdt kurs om kompostering siden 1994, og holder foredrag under årets hagemesse.

– Kompostering er en helt naturlig prosess, og foregår i skogen hver dag. Avfall fra dyr og natur brytes ned og blir til jord. Den eneste forskjellen med hjemmekompostering, er at vi legger til rette for at prosessen går litt fortere, sier hun.

Slik går du fram

Berge forklarer at du kan skille mellom to kompostmetoder; varmkompost og kaldkompost.

– Matavfall bør kun komposters i varmkompost. Da trenger en lukket binge som er sikker mot mus og rotter. Den må også være godt nok isolert til å holde varmen gjennom vinteren, sier hun, og påpeker at temperaturen bør ligge på mellom 45-60 grader.

I tillegg anbefaler hun å strø og røre i kompostblanding.

– Du bør blande inn kompoststrø for å oppnå best mulig nedbryting. Strøet kan du kjøpe eller lage selv av kvister, bøss og småting fra hagen, sier hun, og legger til:

– Blandingen skal være passe fuktig og passe porøs. Det må også være luft til stede. Kjøp derfor et greip eller lignende, og rør litt hver gang du legger til noe nytt. Da går det av seg selv. Kompostbingen er som hagens mage. Den står der og fordøyer.

Komposter på 1-2-3
Mange snekrer egen kompostbeholder, men Berge anbefaler å kjøpe en svanemerket kompostbinge.

– Det er et trygt valg hvis du skal kompostere hele året. I tillegg er den billigere og varer ofte lenger enn de man lager selv, sier hun.

Beholderne kan kjøpes i flere hagebutikker. Ifølge Plantasjens nettsider kan du ta utgangspunkt i at en familie på fire kan ha binge som rommer rundt 200–400 liter.

Butikkjeden anbefaler nybegynnere å gå fram på følgende måte:

  1. Start med å legge et lag greiner, kvister og grovt hageavfall i kompostbingen, slik at det kommer inn luft nedenfra. Deretter legger du et lag finere hageavfall og til slutt et lag med ferdig kompost eller jord. Nå kan du legge i ditt eget husholdningsavfall.
  2. Finfordel alt av avfall og tilsett kompoststrø. Luft komposten med en kompostvender med jevne mellomrom, så holder du liv i den.
  3. Etter 8–10 måneder har du perfekt kompostjord som kan brukes som gjødsel og plantejord.

Kaldkompost til hage
Hageavfall kan komposteres enkelt i en haug eller en åpen binge, og kalles kaldkompost.

– Det heter kaldkompost fordi det fryser om vinteren, sier Berge.

Hun sier det kan være lurt å dele inn beholderen for kaldkompost i en del for ferskt materiale og en del for avfall som ligger til modning.

– Kaldkompost bruker lenger tid på å brytes ned enn varmkompost. Det kan ta opp mot to år, avhengig av hva du komposterer. Løv og gress tar kort tid, mens tykke grener og andre grove materialer bruker lang tid, sier hun.

Berge sier alt hageavfall kan komposteres, men at det er viktig at det kommer luft til i komposteringsbingen.

På Hagemessen på Lillestrøm 21-23. april vil det være en rekke utstillere som tilbyr ulike kompostløsninger.

Nøkkelord:

Kompost, Jord, Miljøvennlig
 

Hagemessen 2021 er avlyst

 

Planter kastanjetrær for bedre overvannshåndtering

 

Ny app lar deg sjekke norske dyre- og blomsterarter

 

Mattilsynet:
Drep flekkbånd-sneglen

 

Dårlig sommer gir god sopphøst

 

Stalltips fra hageeksperten:
Slik får du nabolagets

fineste plen


 

Hagen på Sandmo tildeles Hagekulturprisen 2020

 

Kjøler ned ferdigplen og sedum med ny gigantmaskin

 

Ekspertens råd:
Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

 

Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg på egen eiendom


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Byggeindustrien

Bygg.no
  • Besøksadresse

    Stensberggaten 27,
    0170 Oslo

    Postadresse

    Postboks 6831, St. Olavs plass
    0130 Oslo

    Telefon

    +47 23 70 95 00.
  • Sjefredaktør

    Arve Brekkhus
  • Redaksjonssjef nett

    Christian Aarhus
  • Redaksjonssjef

    Frode Aga
  • Seniorkonsulent

    Karin Bredal
  • Annonsesalg nett

    Geir Larsen

Tips til redaksjonenredaksjonen@bygg.no

Byggeindustrien arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk

Om informasjonskapsler (cookies)

Vilkår for bruk av videoinnhold

Fagpressen