Frykter for tujahekken

Hei, jeg bor i Larvik og har 70 meter med en syv år gammel tujahekk. Kun noen planter døde etter forrige vinter. Men nå er jorden mettet med vann, og om kort tid setter kulda inn (5-10 minusgrader hvertfall én uke).

Jeg er redd for at solid tele kan ta livet av plantene til våren. Finnes det noen tips på hva som kan gjøres for å verne plantene?

Hilsen Fred

Ja, denne vinteren byr på uvanlige utfordringer. Hvis du får tid, kan du grave små grøfter vekk fra tujahekken for å lede vannet bort. Kanskje til og med legge ned et drensrør, men husk at det skal relativt dypt og ligge på grus pga telen som nok kommer på et eller annet tidspunkt, i tillegg til å ha helning.

Hvis du ikke har tid til å grave og få ledet vannet vekk, kan det kanskje hjelpe å pøse på med torv og la dette suge opp en del av vannet, men det vil jo også kreve at du får dette nedblandet i jorden (med mindre det nå er vanndammer rundt hekken).

Om det kan være en god nok løsning i forhold til at røttene ikke vil fryse, gjenstår å se, men det er jo verdt å prøve.

Et lite tips kan være å ta noen bilder av hagen nå, over de stedene hvor vannet samler seg, slik at du kan forebygge lignende tilstander neste høst/vinter.

Vi må nok regne med at dette er slik vintrene kommer til å bli fremover - dessverre. Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen

Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no