Åpne frukthager med hundrevis av sorter

Genressurssenterets sortssamlinger bugner av frukt i år, og flere av dem har åpne dager og ulike arrangementer i høst. Publikum ønskes velkommen til å smake på eplene og til å få sine egne sorter bestemt.

Sorter av eple, pære, plomme og kirsebær bevares 12 ulike steder i landet. Museer, bygdetun og skoler har avtale med Genressurssenteret om å ta vare på gamle sorter som ikke brukes lenger.

Sortssamlingene fungerer også som utstillingsvinduer for Plantearven, mangfold og genressursbevaring, og mange av dem har egne arrangementer når frukthøsten er på sitt fineste.

Hvaler og Moi
Søndag 15 september arrangeres det Eplefestival på Rove på Kirkeøy fra kl. 12.30 til kl. 16.00. Arrangør er Hvaler Hagelag.

Hvaler fruktprosjekt, som har en av Genressurssenterets fruktsortsamlinger, sørger for en innholdsrik utstilling av Hvalers tradisjonelle eplesorter. Og det er ikke få. Etter at eple-arrangementene er over får skoleelever og barnehagebarn lov til å boltre seg blant alle fruktsortene som er bevart ved Lund bygdemuseum og kulturbank.

Ellers fristes man til besøk i eplekafeen og til å kjøpe råpresset eplesaft. Lokale håndverkere og produsenter tilbyr kreative produkter, grønnsaker og ulike typer syltetøy. Egen utstilling av rasehøns og sopparter med soppkontroll.

Ved Lund bygdemuseum og Kulturbank på Moi helt sør i Rogaland, arrangeres de tradisjonelle eplesøndagene i år 15. og 22. september. Av programmet nevnes utstilling av eplesorter med eplesmaking, og det blir kultur og musikk. Arrangementene varer fra 15 - 17.

Lier og Grimstad
Eplefestivalen på Lier bygdetun arrangeres i år søndag 22. september fra 11 til 17. Arrangører er Lier bygdetun, Lier historielag og Lier kommune. Festivalen markedsfører seg som et familiearrangment, et «markens grødearrangement» med eplet i sentrum. Frukthagen på bygdetunet rommer over 80 gamle sorter, mest epler, men også annen frukt. Aktiviteter knyttet til markens grøde for hele familien i regi av Kjeldås 4H-klubb.

Søndag 29. september fra 12 til 16 er det Epledag på Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen i Grimstad. Programmet omfatter omvisning i frukthagen, smaksprøver, natursti og salg av epler. Det blir også salgsbod med andre varer, åpen kafé med kaffe, vafler og is. Et riktig familiearrangement det også.

Godt besøkt
Genressurssenteret og vertskapsinstitusjonene for sortsgenbankene opplever en stor interesse for de gamle fruktsortene, og eplearrangementene pleier å være godt besøkt. Ta gjerne med dine egne ukjente eplesorter så kan du sammenligne med navngitte sorter i hagene eller få hjelp av garvede sortskjennere til å identifisere dem. Les mer om bevaring av fruktsorter via lenkene til høyre.

Artikkelen er skrevet av Norsk Genressurssenter / Skog og landskap.