Snart klart for vårtreff i Botanisk hage

Botanisk hages Venner inviterer til sitt årlige vårtreff søndag 2. juni. Her kan planteentusiaster kjøpe spennende planter, møte likesinnende og samtidig støtte en god sak.

I 2013 feires 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel. Botanisk hages Venner markerer jubileet med dyrking av utvalgte planter fra Edvard Munchs hager.

Edvard Munch kjøpte i 1898 et hus i Åsgårdstrand. Han kalte huset sitt «Lykkehus». Denne boligen hadde Munch til sin død i 1944. I hagen der dyrket han flere sorter sommerblomster, blant annet:

Duftreseda – Reseda odorata
Sommerlevkøy – Matthiola incana (stort sett engelske sorter)

Dette er sommerblomster fra de gamle dagers hage, og plantene er kjent for god blomsterduft. Duftreseda ble ofte satt som kantplante i blomsterbed mot hagegangen slik at duften kunne nytes på spaserturer i hagen. Begge plantene ble brukt til snittblomster og rommet fyltes da med velduft!

Botanisk hages Venner feirer vår store maler i jubileumsåret med å dyrke flere sorter av duftreseda og sommerlevkøy:

Duftreseda - Reseda odorata ‘Ameliorata’
Duftreseda – Reseda odorata ‘Machet’
Duftreseda – Reseda odorata ‘Mignonette’
Hvitreseda – Reseda alba
Sommerlevkøy – Matthiola incana ‘Appleblossom’
Levkøy – Matthiola bicornis ‘Night scented’
Levkøy – Matthiola annua ‘Mixed’

Eiendommen Ekely kjøpte Edvard Munch i 1915. Der var tilhørende hage med mange frukttrær. I tillegg plantet han sommerblomster, dyrket grønnsaker i kjøkkenhagen og Munch hadde også et veksthus i hagen.

Botanisk hages Venner har blant sommerblomstene Edvard Munch dyrket på Ekely valgt ut:

Duftheliotrop – Heliotropium arborescens ‘Marine’.

Dette er også en duftplante. Duften fra de vakre, mørk blåfiolette blomstene minner om vanilje. Duftheliotrop har nydelig mørkegrønt bladverk, det er en flott prydplante til hagen eller i krukke på terrassen!

Økologisk dyrket.
I tillegg til den spesielle vekten som er lagt på Munchs planter, er det en rekke andre planter, både pryd- og nyttevekster, alt dyrket frem økologisk. Det er blant annet ampeltomater – man kan gå på verandaen å plukke røde, deilige, tomater etter hvert som de modnes.

Det er kannaer i forskjellige farger og fine klatreplanter, f.eks. blodbeger. Her finnes også ginkoer (tempeltrær) som har stått og utviklet seg i hagen og som dermed har vist at de er frostherdige nok for Oslo-klimaet er det mange av, og mye, mye annet.

Besøk ekspertene i gartnerhjørnet
Gartnerhjørnet vil være ved informasjonsstanden. Her stiller 3 gartnere fra Botanisk hage opp og besøkende kan rådføre seg med dem om større eller mindre problemer de måtte ha. De vil også få informasjon om såkalte svartlistede hageplanter, dvs. hagerømlinger som er uønsket i norsk natur.

Plantelister på websidene
Botanisk hages Venner vil legge ut plantelister på websidene et par uker i forkant av vårtreffet, slik at man kan vite litt mer om plantenes vekstbetingelser i forkant av anskaffelsen (www.botaniskhagesvenner.no).

Aktiviteter for barn
Det er aktiviteter for barn, en natursti som gir barna en liten kunnskapsutfordring. Alle får premie når de er ferdige.

Omvisninger i hagen - gratis
Venneforeningen har omvisninger i hagen. Dette er en mulighet til å bli bedre kjent med hagen, og tar en times tid. I år blir det også en egen omvisning med temaet geologi og landskap i Botanisk hage hvor geolog Anne Birkeland ved Botanisk hage er turleder.

Vålerengen pikekor vil underholde planteentusiastene. Det blir også kafeteria med mulighet til å kjøpe kaffe, vafler og is.

Støtte til en god sak
De som besøker vårtreffet skaffer seg planter til sine uterom, samtidig som de støtter en god sak – vår fantastiske botaniske hage på Tøyen. Botanisk hages Venner har blant annet støttet plante- og frøinnsamlinger og finansiert den nye pilehagen som er anlagt for barn nå i mai.

Hele vårtreffet, både planteproduksjon og annen innsats, utføres på dugnad av medlemmer i venneforeningen.

Arrangementet er lagt opp som en familiedag med aktiviteter både for voksne og barn.

Les reportasje og se flotte bilder fra fjorårets arrangement:
Folksomt vårtreff i Botanisk hage