Høst i huset

De varme og gylne fargene ute har for lengst begynt å avta. Men hvorfor ikke ha noen høstfarger i stuen eller vinduskarmen? - Nå som det begynner å bli mørkere og tristere ute er det hyggelig å få litt ”sol og varme” inn i huset, sier informasjonsansvarlig i Opplysningskontoret for blomster og planter, Tonje Bergh.

- Mange av de norskproduserte blomstrende potteplantene fåes i et utall farger - alt fra sarte pasteller til knallfarger. Men nå passer det ekstra godt å velge noen flotte høstfarger. Så forlenger vi høsten litt før adventidstidens lilla, og julens røde og hvite farger begynner for alvor, opplyser Bergh.

Tips til stell av høstens blomstrende potteplanter generelt:

De aller fleste av plantene er veldig enkle å stelle. Likevel er det et par ting som det er viktig å tenke på nå som det begynner å bli kaldere og dagene kortere:

• Ikke vann plantene i hjel! Plantene trenger rett og slett mindre vann nå når dagene blir kortere. Det er også viktig at de ikke blir stående med ”føttene i vann”, for hvis røttene først begynner å råtne er det intet å få gjort.

• De fleste blomstrende potteplanter foretrekker nok litt lavere temperaturer enn det som er i våre stuer, men så lenge du holder plantene unna panelovnen vil de kunne klare seg bra. Hvis du skal lufte er det lurt å flytte plantene vekk fra vinduskarmen, for mange tåler ikke trekk.

• Siden lyset er dårligere nå om høsten får ikke plantene så mye hjelp av dagslyset lenger. Derfor må du passe på de plantene som står langt inn i rommet. De kan trenge en ekstra lyskilde i nærheten. Uansett er det viktig å plassere plantene etter deres behov.

• Gjødslingen bør reduseres, for nå går plantene inn i en hvileperiode der de stopper å vokse. Mengden gjødsel avhenger litt etter hvilken plante det gjelder. Men generelt kan vi si at alle planter kun trenger litt vedlikeholdsgjødsling. Da vil de trives bedre, og skape trivsel for oss.

Et lite utvalg av høstens norskproduserte blomstrende potteplanter:

Prydpaprika – Capsicum annuum

Prydpaprika er en rikt forgrenet buskvekst med klare, grønne, spissovale blader. Planten blir omtrent 30 cm høy når den dyrkes som potteplante, men ute i naturen kan den faktisk bli opptil 1 meter høy. Det flotte med denne planten er at det ofte finnes både blomster og frukter samtidig, dessuten frukter i ulike modningsstadier og dermed forskjellige farger. Fruktene er først grønne for så å ende som gule eller røde via hvitt og fiolett.

En kan sette planten på bordet i selskap eller bruke fruktene i ulike modningsstadier og strø dem rundt på bordet. Her er det bare fantasien som setter begrensningene.

Prydpaprika er glad i sol og rikelig vann, spesielt i sommerhalvåret. Planten tåler ikke uttørking eller å stå i vann. Normal romtemperatur er bra, men helst ikke særlig mye varmere enn 20 grader. Den bør vannes med flytende næring en gang i uken når den har frukter.

Calandiva og Ildtopp – Calandiva er foredlet frem fra sin mer kjente kusine Ildtoppen Kalanchoe blossfeldiana og har søte doble, fylte blomster. Calandiva kan du få i en rekke størrelser, og den finnes i mange flotte farger. Velg og vrak mellom alt fra det sarte og romantiske hvite og rosa, til knall gule, oransje, rosa og rød. Calandiva tilhører de sukkulente plantene, og de kjøttfulle bladene fungerer derfor som vannreservoar for planten. Ergo bør vanningen være moderat og den bør tørke ut mellom hver vanning. Ingen gjødsel i vintersesongen. Calandiva er glad i solen og liker direkte sollys.

Stuekala – Zantedeschia - kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og er en flerårig knollplante. Kraftige stilker bærer de elegante kolbellignende begerbladene i alt fra hvitt, rosa og lilla, til gult og oransje.Stuekala trives under både sol og skygge. Vann regelmessig og la jorden tørke litt ut mellom vanningene. Særlig viktig er det at den ikke får for mye vann når den blomstrer. Etter blomstring kan planten godt kastes, for det er ofte vanskelig å få den til å blomstre igjen.

 

Hiemalisbegonia – Begonia x hiemalis. Slekten Begonia omfatter over 150 rene arter og mer enn 1000 kultivarer og har alltid vært populære som stueplanter. Hiemalisbegoniaer selges året rundt og har doble blomster i mange flotte farger og nyanser. Begonia sees på av de fleste som ett-årige og derfor kastes de som regel etter blomstring. Begonia krever godt lys, om vinteren helst i et sydvindu. Vann moderat, men hold planten jevnt fuktig. Stuetemperatur pleier å gå bra.

Orkide – Oncidium og Phalanopsis. Har du lyst til å prøve en gyllengul orkide er en Oncidium tingen. Den har en eller to tykke, løklignende stengler, og masse små blomster som nærmest står som en liten sky rundt stenglene. De gule blomstene har ofte brune markeringer i midten. Oncidium trives et varmt sted når den blomstrer, kjøligere ellers. Den skal ikke ha noe gjødsel om vinteren, men gjødsles ukentlig med okridegjødsel om sommeren. Etter blomstring trenger planten en hvileperiode før den kan blomstre igjen. Sett den lyst og kjølig, gi lite vann helt til nye blomsterknopper viser seg. Vann ellers regelmessig med kalkfritt vann, og gi den en dusj nå og da.

Gerbera – Gerbera jamesonii – begynte sin karriere som snittblomst for over 250 år siden men nå har den blitt en av de mest populære potteplantene vi har. Gerbera fåes i mange farger, alt fra hvit og lys rosa, til skarpt rosa og gul. Ofte har blomstene også et sort øye. Vannforbruket til en gerbera er relativt stort, pass derfor på at den ikke tørker ut. Det kan likevel være greit at overflaten kjennes litt tørr før man vanner. På den måten unngår man overvanning. Gerbera liker seg godt i lyset, men ikke i direkte sol.

Potteroser –Rosa - potteroser er utrolig søte og utvalget av farger og størrelser har etter hvert blitt meget bra. Bladene er ofte blanke og mørkegrønne, og blomstene kan være få eller mange, enkle, eller fylte. Potteroser foretrekker å stå veldig lyst, og blomstene varer lenger hvis den får stått kjølig. Mange har erfart at potteroser tørker fort ut, hold derfor jorden konstant fuktig og vann den nedenfra! Gjerne ved å sette den i et vannkar i ti minutter. Fjern visne roser, og kast den etter blomstring. Du kan eventuelt klippe den ned og sette den lyst for å prøve å få den til å gjenblomstre. Potteroser kan også plantes ut om sommeren. De skal ikke ha noe gjødning om vinteren.

Krysantemum – Chrysanthemum – tilhører kurvblomstfamilien og var tradisjonelt en blomst man bare fikk kjøpt på høsten. Nå fåes den i et utall farger hele året, men de varme og flotte høstfargene passer godt i stuene våre nå. Dessuten blomstrer den lenge. Krysantemum ønsker godt lys, men må ikke stå i direkte sollys. Den bør holdes jevnt fuktig.