Zero advarer mot thoriumkraftverk

Det er helt urealistisk å tro på et norsk kjernekrafteventyr basert på thoriumbrensel. Det hevder miljøorganisasjonen Zero i en ny rapport om thoriumreaktorer.

Thoriumreaktorer er av flere spådd som en av fremtidens globale energiløsninger. Norge har verdens tredje største forekomster av det radioaktive grunnstoffet, og flere norske selskaper er etablert for å bygge thoriumdrevne kjernekraftverk i Norge. Både REC-gründer Alf Bjørseth og Statkraft snuser på thoriumalternativet, skriver Bergens Tidende.

Zero-medarbeider, Erik Martiniussen, som har skrevet Thorium-rapporten, vender imidlertid tommelen ned.

- Sikkerhetsmessig og miljømessig er det vanskelig å se de helt store forskjellene på et atomkraftverk drevet på vanlig uranbrensel og et som drives med thorium. Faren for nedsmelting er like stor, heter det i rapporten.

Zero-rapporten avviser også argumentet om at thoriumbrensel ikke kan misbrukes til produksjon av atomvåpen.

- Brukt thoriumbrensel inneholder anselige mengder uran-233 som kan brukes til å produsere slike våpen. Det er heller ikke mulig å drive et kraftverk utelukkende på thorium. Ifølge Det internasjonale energibyrået IEA må thoriumreaktoren inneholde minst 25 prosent ordinært uranbrensel. Produksjonen av plutonium vil derfor ikke opphøre med kraftverk basert på thorium, hevdes det i Zero-rapporten.

Martiniussen peker også på at også thorium forårsaker radioaktiv stråling, og at slikt brensel kan misbrukes i såkalte skitne bomber på lik linje med uranbrensel.

- En Thoriumdebatt bør ikke domineres av konservative miljøvern-organisasjoner. Jeg ser frem til en aktiv debatt når Thoriumutvalget fremlegger sin innstilling etter nyttår, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i FrP, som mener ZEROs rapport bør legges i en skuff.