Tror ikke på Regjeringens klimaløfter

Sju av ti nordmenn har liten eller svært liten tillit til at norske politikere gir gode rammebetingelser for nye energiformer.

Samtidig er like mange villige til å betale mer for oppvarming som forurenser mindre.

- Dette bør være tankevekkende tall for landets ferske olje- og energiminister Åslaug Haga. Vi er spente på hva slags konkrete handlinger som vil følge hennes tiltredelseserklæring om at miljø og alternativ energi nå skal enda høyere på den politiske dagsordenen, sier informasjonsdirektør i Hafslund, Karen Onsager. Hafslund eier Viken Fjernvarme som står bak en landsomfattende undersøkelse hvor nordmenns holdninger til fornybar energi og tiltro til politikernes handlekraft er kartlagt.

Undersøkelsen viser at Regjeringen har langt igjen for å skape tillit til sine lovnader: Hele 73 prosent av de spurte har liten eller svært liten tillit til at politikerne gir gode rammebetingelser for nye energiformer.

- Dette funnet kan virke noe overraskende med tanke på den nylig publiserte Klimameldingen, hvor Regjeringen blant annet lover en fordobling av støtten til fornybar energi, sier informasjonsdirektør Karen Onsager. I Klimameldingen heter det blant annet at det skal etableres en egen støtteordning for infrastruktur til fjernvarme og at satsningen på fjernvarme er et viktig ledd i arbeidet med en miljøvennlig energiomlegging.

- Den mangelfulle tilliten kan nok sees i sammenheng med den politiske vinglingen i denne saken den senere tiden. Dette kan ha ført til at politikernes troverdighet i klimaspørsmålet er satt på prøve, og det framstår som om folk flest oppfatter det som langt mellom retorikk og reell politisk handling i klimapolitikken. Den betydelige økningen av tilskuddet til Enova i forslaget til statsbudsjett for 2008 er imidlertid et gledelig signal.

Undersøkelsen viser at to av tre nordmenn er villige til å betale mer for energi fra kilder som forurenser mindre, men kjennskapen til de ulike formene for fornybar energi er det så som så med. Undersøkelsen viser for eksempel at bare 30 prosent kjenner til fjernvarme som et oppvarmingsalternativ. Og det til tross for at fjernvarme er et billigere alternativ enn elektrisk oppvarming og oljefyring.

- Vi regner med at kjennskapen til fjernvarme kommer til å øke etter hvert som fjernvarmenettet utvides. I Oslo-regionen skal det eksempelvis bygges en stor fjernvarmeledning som knytter sammen byens to store fjernvarmesystemer Det vil medføre en dobling av energiutnyttelsen fra avfallsvarme i hovedstaden og resultere i at fjernvarme i fremtiden vil dekke en tredjedel av oppvarmingsbehovet i Oslo, sier Onsager.