Billig strøm sender prisindeksen ned

Prisutviklingen på strøm gjør at konsumprisindeksen falt med 0,3 prosent de siste tolv månedene.

 

Konsumprisindeksen (KPI), som er et mål for prisnivået på konsumvarer, var 118,6 per september 2007, mot 119,0 på samme tid i fjor. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at prisen på elektrisitet, inkludert nettleie, lå 42,8 prosent lavere i september i år sammenlignet med samme måned i fjor, og er derfor hovedårsaken til at konsumprisene gikk ned. Justert for avgiftsendringer og uten energivarer steg KPI med 1,6 prosent de siste tolv månedene.

Men det er ikke bare billig strøm som bidrar til at konsumprisindeksen faller. Prisene på klær sank med 6,4 prosent, mens prisene på såkalte brunevarer, som radio, TV-er og DVD-spillere, sank med 6 prosent det siste året.

Samtidig var det prisoppgang for produkter og tjenester til vedlikehold og reparasjon av bolig, med henholdsvis 8,2 og 5,2 prosent. Matvarer og alkoholfrie drikkevarer hadde en prisøkning på 3 prosent, mens det i tillegg ble registrert prisøkning på en rekke tjenester, deriblant transporttjenester, tjenester knyttet til kultur og fritid samt restaurant- og hotelltjenester.