Moe mener han blir urettferdig kritisert

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) benekter at han nedprioriterer fornybar kraft til fordel for olje- og gass.

Mange kraftkonsesjoner i fjor

Det ble behandlet rekordmange kraftkonsesjoner i Norge i fjor, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Olje- og energidepartementetga i fjor konsesjoner som vil gi nesten 2,4 terrawattimer (TWh) ny kraftproduksjon. I tillegg behandlet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjonssaker som kan gi totalt 4,42 TWh ny produksjon.

– Vi er nå i ferd med å gjennomføre en større satsing på fornybar energi enn vi har sett på mange år. Sammen med Sverige skal vi få på plass 26,4 TWh ny produksjon innen 2020. Norge vil da ha en fornybarandel på 67,5 prosent, den høyeste andelen i Europa, sier olje- og energiministeren.

Onsdag presenterte han de nye tallene på NHOs årskonferanse.

Olje- og energidepartementet ga i fjor konsesjon for 14 store vannkraftprosjekter, totalt tilsvarende drøyt 700 gigawattimer (GWh), konsesjon til sju vindkraftanlegg på drøyt 1400 GWh og konsesjon til 23 små vannkraftverk, tilsvarende 250 GWh. (©NTB

– Jeg har fått for mye urettferdig kritikk for å være for opptatt av olje og gass. Jeg har aldri ment at det har vært enten eller, men både og. Kritikerne bør se på hva vi faktisk gjør istedenfor å kritisere at vi tar oss av olje- og gassvirksomheten som er så viktig for Norge, sier Ola Borten Moe til NTB.

Da han talte på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) onsdag, viste han fram nye tall som viser at det er gitt rekordmange konsesjoner til utbygging av fornybar kraftproduksjon. Og nye konsesjoner skal gis etter hvert som Norge tar sin andel av fornybarutbyggingen som følge av innføringen av de grønne sertifikatene.

Men selv om man forventer kraftoverskudd på litt lengre sikt, er det norske potensialet for leveranser av ren kraft til Europa, begrenset. Gass er en del av den europeiske løsningen, ikke problemet, framholder statsråden.

– Selv innenfor togradersmålet, legger EU opp til nesten like stor bruk av fossil kraftproduksjon som nå. Gass kan i så måte erstatte kull for å få ned utslippene, slik vi ser er tilfellet i USA, sier han. (©NTB)