Fagbevegelsen sier nei til Ryanair på innenriksruter

Ryanair bør ikke få lov til å starte opp innenriksruter i Norge så lenge lønns- og arbeidsvilkårene er så dårlige, mener en samlet fagbevegelse.

Under ett år etter at Ryanair-sjef Michael O'Leary truet med å legge ned all virksomhet i Norge, slo han tirsdag tvert om og fastslo at Norge er satsingsområde. Ryanair vil inn på innenriksmarkedet. Hvilke ruter som kan bli aktuelle, ville han imidlertid ikke ut med.

– Hovedpunktet mot Ryanair er at de ansatte ikke får organisere seg og at selskapet ikke tillater kollektive forhandlinger. Vi er ikke tjent med at Ryanair tar sin måte å behandle de ansatte på inn i norsk luftrom, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagsavisen.

LO sterkt imot

Nestleder Vegard Einan i Parat, det største forbundet for arbeidsstakere i norsk luftfart, mener Ryanairs «uholdbart lave lønninger» er en konsekvens av selskapets oppførsel. Han peker på at Ryanairs kabinansatte tjener under 8.000 kroner i måneden og dermed mindre enn det en minstepensjonist får.

Også førstesekretær Trine Lise Sundnes i LO advarer mot å la selskapet få utvide rutetilbudet til innenriksruter i Norge.

– Ryanair er et fagforeningsfiendtlig selskap og nekter sine ansatte å organisere seg og inngå kollektive avtaler. Norske myndigheter bør ikke slippe et slikt selskap inn på markedet, sier Sundnes til Klassekampen.

Avgifter

Ryanair er i forhandlinger med Avinor, men det er ennå ikke oppnådd enighet om pris og betingelser. Høye flyplassavgifter vil imidlertid sette en stopper for Ryanairs planer i Norge.

For ifølge Dagens Næringsliv ønsker Ryanair å etablere seg i Norge i løpet av ett til tre år, men bare dersom flyplassavgiftene senkes.

Pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor sa til NTB tirsdag at det ikke er mulig å prute på de fastsatte avgiftene som er bestemt av Samferdselsdepartementet. Flyselskapene må i dag betale startavgift, terminalavgift, sikkerhetsavgift, underveisavgift, avisingsavgift og støyavgift.

– Vi ønsker alle aktører velkommen, mot å betale de prisene som er fastsatt og som er offentlige, sa Ånonsen.

Kan gi rabatter

I dag opererer Ryanair fra de privateide flyplassene Rygge i Østfold og Torp i Vestfold. I Haugesund har selskapet derimot en samarbeidsavtale med Avinor, men via det delvis interkommunale selskapet Destinasjon Haugesund- og Haugalandet AS.

– Vi følger i utgangspunktet de samme satsene som er fastlagt av Samferdselsdepartementet, men har mulighet til å gi rabatter til våre kunder, forteller markedssjef Silje N. Thoresen på Rygge sivile lufthavn AS til NTB.

Hun kan ikke kommentere hvorvidt Ryanair i dag får noen form for rabatt, men understreker at flyplassen er den største basen for det irske selskapet i Norden. Daglig er det mellom 10 og 15 avganger av Ryanairs fly fra Rygge. (©NTB)