Nå må alle ta mer ansvar for egen pensjon

Alle som jobber i private bedrifter, må heretter ta et større ansvar for egen pensjon. Samtidig vernes opparbeidede rettigheter.

Bare de som har 15 år igjen til de blir 67 år, kan uhindret fortsette med dagens ytelsesbaserte tjenestepensjon. Resten av de 300.000 i privat sektor med private ordninger som skulle gi en garantert størrelse på pensjonen, skal i løpet av tre år over på ordninger der mer av ansvaret flyttes over på den enkelte.

Forslag til regler for overgangen fra ytelsesbasert tjenestepensjon til innskuddsbasert tjenestepensjon ble levert av Banklovkommisjonen mandag.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier at målet er å legge fram forslag til lovendringer for Stortinget i løpet av høsten 2013.

Spare penger
Banklovkommisjonens leder, jussprofessor Erling Selvig, forklarer hvorfor kommisjonen har laget forslag til overgangsregler:

– Ingen kan nekte en bedrift å gå over fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon for de ansatte. Slike overganger skjer for å spare kostnader. Vi prøver nå fra myndighetenes side å styre en omlegging, ved å tilby et fleksibelt system. Alle er enige om at vi uansett ville fått en markedsstyrt omlegging, rett og slett fordi kostnadene for bedriftene er for store, de er stigende og de er variable, sa Selvig da han leverte forslagene.

Han fremholder at utfordringen har vært å innfri bedriftenes ønske om en rimeligere ordning – som likevel er bedre enn de de tradisjonelle innskuddstypene.

– Men det er ikke til å legge skjul på at de ikke kan bli like gode som de tradisjonelle ytelsesordningene, la han til.

Åpen dør
Finansministeren utelukker ikke muligheten for en fjerde utredning fra Banklovkommisjonen med forslag om regler for et fremtidig system som er basert på prinsippene i ytelsesordningene.

Fagforeningenes representanter i Banklovkommisjonen ønsker en slik utredning i løpet av de tre årene som er foreslått som frist for overgang fra dagens system til hybridordningene som allerede ligger på bordet.

– Jeg skal ikke utelukke det, men det må vi komme tilbake til. Det er ikke til å legge skjul på at dette er kompliserte spørsmål med ulike interesser. Arbeidstakerne er opptatt av trygghet for framtidig pensjon, bedriftene må kunne bygge reserver for å betale ut fremtidig pensjon, og selskapene skal forvalte midlene slik at systemet over tid er bærekraftig, sier Johnsen.

Opparbeidet rett
Finansministeren slår fast at han er fornøyd med at Banklovkommisjonen har samlet seg om at opparbeidede rettigheter ikke skal røres.

– Det er viktig at det er enighet om dette, sier han.

Sjeføkonom Erik Orskaug i Unio er en av fagforeningenes representanter i Banklovkommisjonen.

– Prinsippet om å verne om opparbeidede rettigheter så ikke så opplagt ut for bare noen uker siden. Det var en viktig seier for oss å sørge for at livselskapenes fremtidige avkastning og underdekningen på 30-40 milliarder i ytelsesordningene ikke kan blandes sammen. Jeg er glad for at vi har funnet en løsning som legger ansvaret for dette på livselskapene, sier han til NTB.

Mellomfornøyd
Finansnæringen er for det meste fornøyd med Banklovkommisjonens forslag.

– Utredningen er et viktig bidrag for å sikre et bærekraftig pensjonssystem for privat sektor, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Han er glad for forslaget om å øke maksimalsatsene for innskudd, men sier at kommisjonen ikke er helt i mål med forslagene til regler for å møte nye kapitalkrav. (©