Boligsatsing i distriktene gir resultater

KRDs treårige satsing for økt boligetablering i distriktene begynner å bære frukter. I 2012 ble det delt ut 20 millioner tilskuddskroner til deltakerkommunene, noe som resulterer i 81 nye distriktsboliger.

De gode boligløsingene i distriktene står i fokus når Husbanken og Distriktssenteret inviterer til erfaringskonferanse i Bodø 12. februar 2013. Det er de foreløpige erfaringene fra Kommunal- og Regionaldepartementets satsing "Boligetablering i distriktene" som skal deles.

81 nye boliger
Tolv kommuner er med i den treårige satsinga som startet i 2012, og elleve av dem fikk i fjor 20 millioner kroner fordelt på elleve ulike boligprosjekter. Dette vil gi 81 nye boliger i distriktene til sammen.

For eksempel har Tolga kommune i Hedmark fått tilsagn om litt over to millioner kroner til 10 nye boliger, herav seks utleieboliger. Tolga kommune får mange boliger for pengene, fordi de ikke gir maksimalt beløp til alle.

– Flinke å fordele
– Utleieprosjektene får maksimalt tilskuddsbeløp på 20 prosent, siden leiemarkedet ofte fungerer dårlig i distriktene, mens eneboligprosjekter har fått tilskudd på godt under maxgrensa. Slik stimuleres private aktører til å bygge nye boliger - helst utleieboliger - uten at tilskuddsmidlene bærer for stor del av kostnadene, noe som kan ha uheldig effekt på markedsmekanismene, forklarer avdelingsdirektør i Husbanken Adelheid Kristiansen.

Sprer kunnskapen
Tolga kommune har sin måte å fordele tilskuddet på. Andre kommuner har sine varianter. Se hvordan deltakerkommunene fordeler tilskudd her: Satsing gir flere boliger i distriktene

Erfaringskonferansen tar sikte på å spre kunnskap og erfaringer om de gode boligløsningene i distriktene. Det blir innlegg både fra noen av deltakerkommunene, Distriktssenteret, Kommunal- og regionaldepartementet, Husbanken og Rambøll som evaluerer satsinga.

Målgrupper er kommuner og andre regionale aktører med interesse for tematikken og som ønsker å bygge relasjoner for fremtidig boligpolitisk utvikling i sin region.

– Vi har plass til 150 deltakere. De som vil være med må melde seg på innen fristen som er 13. januar 2013, oppfordrer Kristiansen som gleder seg til en spennende konferanse.