Kulturpolitikere ber Oslo få ut Munch-fingeren

Kulturpolitikere rundt omkring i landet er fortvilet over den trege fremgangen av bygging av nytt Munch-museum i Oslo, og understreker at dette ikke bare er en lokalpolitisk sak.

– Det er en skam for nasjonen og en fullstendig skandale at dette trekker ut. Det er tross alt snakk om verdens mest berømte nordmann, sier leder i kulturkomiteen i Trondheim kommune, Erling Moe (V), til Bergens Tidende.

Moe viser til at Munchs bilder trekker fulle hus ved prestisjemuseer som Tate Modern i London og MoMA i New York.

– Jeg mener kulturministeren bør gripe inn og løse saken. Dette er ikke en Oslo-sak, den angår hele nasjonen. Men hun tør vel ikke rote seg bort i Oslo Arbeiderparti som har låst seg til Tøyen-alternativet. Hun vrir seg unna, det er feigt, sier Moe.

Han tror ikke saken får en løsning før etter neste kommunevalg om tre år.

– Man bør få fingeren ut. Et nytt Munch-museum er en av de aller viktigste kulturpolitiske utfordringene i år, sier han.

Også kulturbyråd i Bergen kommune, Gunnar Bakke (Frp), mener staten bør ta et større ansvar.

Leder for kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger kommune, Sissel Knutsen Hegdal (H), mener det er viktig å tenke nytt for å finne en løsning.

– Løsningen må være å forsøke igjen å få til et bredt politisk samarbeid for å løse denne viktige oppgaven. Da må alle partier være villig til å tenke nytt og se på saken med åpne øyne, sier hun.

Kulturstyrets leder i Kristiansand, Randi Haukom (H), tar til orde for et spleiselag.

– Munch er en nasjonalskatt, så jeg tenker at flere enn Oslo bør bidra, kanskje kommunene rundt byen. Nytt Munch-museum bør være et spleiselag, og jeg synes staten bør bidra, sier Haukom. (©NTB)