Venstre ingen garantist mot oljeleting i Lofoten

Venstre snur og vil ikke lenger være garantist mot å åpne for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Ved de to siste stortingsvalgene har Venstre vært en garantist mot oljeutvinning i de sårbare områdene. Tidligere partileder Lars Sponheim sa senest i 2009 at Venstre ikke ville sitte i en regjering som åpner for utvinning. Nå sier dagens partileder Trine Skei Grande at hun ikke vil være noen garantist mot utbygging.

– Vi stilte mange absolutter og garantier i forrige valg, uten at velgerne lot seg imponere av det. Den eneste garantien som kan gi et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er et stort Venstre. Det er derfor vi stiller til valg, og så ber vi om velgernes tillit for å få det til, sier Grande.

Hun håper at dagens stortingsgruppe på to representanter blir vesentlig større etter valget neste høst. Om det blir et stort eller lite Venstre vil påvirke en eventuell ny borgerlig regjering.

– Jeg er helt sikker på at våre eventuelle samarbeidspartnere vet hvor viktig Lofoten og Vesterålen er for Venstre. Dette står helt øverst på blokka over saker vi ønsker å få gjennomslag for etter valget, sier Grande.

Doktorgrad-tillegg
For å stå sterkest mulig i eventuelle regjeringsforhandlinger velger Venstre å fri til de høyt utdannede. Siste dagen før juleferien leverte hun et forslag i Stortinget der hun ber regjeringen om å utrede en ordning som vil gi lærere med doktorgradskompetanse en høyere lønn på 5.000 kroner mer i måneden.

– Vi har hatt en filosofi i norsk skole om at det holder å kunne litt pedagogikk. Jeg syns det er viktig å kunne et fag sammen med pedagogikken. Mange land som har gode skoleresultater har satset veldig mye på fagkunnskapen til lærerne, sier Grande.

Hun viser til Sverige hvor den borgerlige regjeringen fra neste år har satt av penger til å innføre flere karriereveier og belønne lærere med høyere utdannelse. Grande tror også forslaget vil heve statusen til læreryrket.

– Vi må ha et lønnssystem som henger sammen med utdannelsen man har, slik at gode lærere blir værende i skolen hele yrkeslivet og får en karriere med en positiv lønnsutvikling, sier hun.

Kvalm
Et slikt system må utarbeides sammen med partene i arbeidslivet, understreker hun. Selv etter høstens krangel med LO, som hevder at Venstres forslag til endringer i arbeidsmiljøloven vil føre til en brutalisering av arbeidslivet, står Grande på at hun har et godt forhold til de andre arbeidstakerorganisasjonene. LOs strategi for å angripe Venstre kommer fordi partiet kan bli avgjørende for et regjeringsskifte neste høst, mener hun.

– Vi har foreslått flere styrkinger av arbeidsmiljøloven, for eksempel når det gjelder permitteringsregler og varslervern. Dette er forslag som regjeringen er imot, og som ikke blir tatt med i oppramsingen når LO snakker om vår politikk, sier Grande.