E6 i Øyer åpnet

12/12/12 åpnet nye E6 gjennom Øyer kommune. Det skjedde ved at alle ordførerne langs E6 i Gudbrandsdalen ropte "Enig og tro til Dovre faller".

Mens mange benyttet datoen 12. desember 2012 til å gifte seg - og noen kanskje til å skille seg - valgte Statens vegvesen å bruke den historiske datoen til å åpne en historisk veg gjennom Øyer komnmune.

Ingen statsråder var å se. Vi så heller ingen fra Løvebakken. Derimot var det mange ordførere på plass. Faktisk hadde samtlige ordførere (noen representert med sin varaordfører) langs E6 i Gudbrandsdalen tatt turen til Øyer for å hjelpe Øyers ordfører Mari Botterud med å klippe snora og åpne nyvegen.

Botterud skar over snora med det norske flagget, mens hun og de andre ordførerne ropte "Enig og tro til Dovre faller".

Deretter fikk ordførerne i Sør-Fron og Nord-Fron vandrekniven, som skal brukes på neste vegåpning i Gudbrandsdalen. Det er forresten bare fire år til.

Etter taler og go´ord gikk det store følget som var tilstede inn i den mørke tunnelen. Der ble vi alle møtt av nesten 250 elever fra barneskolene i Øyer og Tretten, som sang luciasangen med tente lys.

Riktignok en dag for tidlig, men pytt sann...

Den nye E6 gjennom Øyer kommune er 13,5 km. lang, og har kostet 1,4 mrd. kroner. 3,9 km. av strekningen går i tunnel, men det er bare ett løp. Det har mange fått med seg, og debatten har vært stor om hvorfor det ikke er bygget to løp.

Regionvegsjef Per Morten Lund tok dette opp i sin tale, og minnet om at sikkerheten likevel er god.

- Tunnelen har kameraer, nødtelefoner og fotobokser som samlet gir god sikkerhet, sa Lund.

For øyværingene er gleden stor over at de to tettstedene i kommunen; Øyer og Tretten, nå er to kilometer nærmere hverandre.

- To mye tryggere kilometre, som ordfører Mari Botterud sa.

Her kan du lese Byggeindustriens prosjektomtale.