Åpner Statsarkivet i Bergen

Statsbygg har ferdigstilt nye lokaler for Statsarkivet i Bergen, og onsdag var det offisiell åpning.

Etter en byggeperiode på drøye to år står nytt magasin og mottaksbygg ved Statsarkivet ferdig. De eldre verneverdige bygningene er også rehabilitert.

Prosjektet har vært todelt. Første del var å bygge et nytt magasinbygg under bakkenivå og et tilbygg med mottakssone, konserveringsavdeling og kontorer. Andre del har vært full rehabilitering og ombygging av eksisterende bygg hvor det blant annet er laget ny hovedinngang, nye publikumsarealer og kontorer og fasiliteter for de ansatte.

Lang historie
Statsarkivet i Bergen har en lang historie som kan dateres tilbake til 1879 da Stortinget vedtok å opprette et stiftsarkiv i Bergen. Stiftsarkivet holdt til i den gamle fattigskolen Betlehem på Klosteret, men i 1921 flyttet de til et nytt bygg i Årstadveien 22. Arkitekten bak bygget var Egill Reimers (1878-1946). Nybygget vakte oppsikt, og i 1924 ble Reimers tildelt Houens legat for arbeidet. I 1919 endret Stiftsarkivet navn til Statsarkivet i Bergen.

Byggeprosjektet
I mai 2002 fikk Statsbygg i oppdrag å utarbeide funksjons- og byggeprogram. Byggeprogrammet ble endelig godkjent i januar 2006. Man hadde da vært igjennom tomteanalyser, blant annet vurdering av naboarealer og ulike vurderinger knyttet til utnyttelse og riving av deler av eksisterende bygningsmasse. Statsbygg hadde også i denne perioden gjennomført oppdrag med å erverve kommunal naboeiendom, revet eksisterende bygg på denne samt gjennomført arkeologiske utgravninger på eiendommen. Byggeprogrammet ble også på noen punkter revidert etter at prosjekteringen var startet.

Nybygg
I mars 2005 fikk Statsbygg i oppdrag å prosjektere et nybygg. Det ble besluttet å gjennomføre prosjektet i totalentreprise med samspill. Forslag til forprosjekt med kostnadsramme ble oversendt Kulturdepartementet i mai 2007. På grunn av sterk prisvekst i markedet og økonomiske prioriteringer ble prosjektet da satt på vent.

I april 2009 fikk Statsbygg i oppdrag å videreføre prosjektet. Byggearbeidene ble påbegynt i august 2010 og nybygget, bestående av nytt underjordisk magasin og tilbygg med ny konserveringsavdeling og mottak, stod ferdig i desember 2011. Bruker flyttet da inn i nybygget og en del av anleggsriggen slik at 1921-bygningene kunne tømmes.

Universell utforming
Det er lagt vekt på at bygningen skal være universelt utformet. Formelt er bygningsmassen omsøkt etter tidligere forskriftskrav, men forbedrende tiltak ut over dette er besluttet implementert i løpet av byggefasen; blant annet ledelinjer, trinnmarkering og kontrastholdninger i fargesettingen.

Statsbygg har vært byggherre for prosjektet. Kostnadsrammen er på 206 millioner kroner (indeksjustert mars 2012). Nybyggets areal er 3375 kvadratmeter og det rehabiliterte arealet er på 2763 kvadratmeter. Arkitektene bak prosjektet er NAV AS Arkitekter MNAL og VY as arkitektur.

 Her kan du lese Byggeindustriens prosjektomtale av Statsarkivet.