Vil bygge nytt fibernett fra Narvik til Trondheim

Selskapet Stamfiber planlegger å bygge ny fiberkabel fra Trondheim til Narvik.

Den nye fiberoptiske kabelen vil øke påliteligheten, kvaliteten og kapasiteten på tele- og datalinjene mellom landsdelene, og tilrettelegge for utbygging av et fiberbasert aksessnett som infrastrukturbærer for indre deler av Nordland og Nord-Trøndelag.

- Dette vil gi innbyggere og næringsliv i regionen ny, bedre og mer stabil internettilgang enn de har i dag. Det er viktig for den enkelte, men også for verdiskapingen, sier styreleder Guttorm Haugan i Nord-Trøndelags elektrisitetsverk (NTE) i en pressemelding.

Et spleiselag
Selskapet Stamfiber vil stå for utbyggingen av det nye fibernettet. Stamfibers aksjonærer som blant annet består av Statnett og åtte e-verk, har satset penger prosjektet. Det samme har aktører som Jernbaneverket og Telenor.

- Dette er et unikt spleiselag mellom samfunnsinstitusjoner og kommersielle aktører, sier Haugan.

- Arbeidet med å få klart underlag vedrørende forespørsel på materiell og bygging foregår nå og vil bli sendt ut inneværende år, sier daglig leder i Stamfiber, Aage Blankvoll i meldingen.

Innleide entreprenører
Byggingen forventes å bli utført av både lokale e-verk og innleide entreprenører. Stamfiber AS skal fungere som bindeleddet mellom utbyggere av fiberanlegget og kundene, samt koordinere utbygging og drift.