- Uriktig og unyansert om uavhengig kontroll fra Jæger

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet er ikke imponert over Per Jægers Bygg.no-kommentar ”Regelverk ute av kontroll”.

Tirsdag langet administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening ut mot innføringen av regelverket om uavhengig kontroll. De nye reglene innføres fra 1. januar 2013.

- Jeg synes riktignok han er god innledningsvis når han oppsummerer at regelverket i korte trekk vil bety at en ekstern kontrollør skal vurdere om fuktsikring, våtrom, ventilasjon, lufttetthet, konstruksjonssikkerhet, geoteknikk og brannsikkerhet tilfredsstiller forskriftskravene.

- Men det han unnlater å nevne er at mange av hans medlemmer som bygger eneboliger og småhus ikke skal kontrolleres på andre felt enn våtrom og lufttetthet. Det er kun i større og mer kompliserte bygg en mer omfattende kontroll slår inn, sier Dag-Henrik Sandbakken til Byggeindustrien.

- Har boligbyggeren all dokumentasjonen i orden, så er dette en veldig enkel og ukomplisert kontroll, legger han til.

Vil mykes opp
Sandbakken sier samtidig at dersom bransjen blir bedre på de områdene som kontrolleres i den uavhengige kontrollen, så vil også kontrollkravene etter hvert mykes opp.

- Dersom vi ser at standarden bedres på våtrom, ja, så vil vi fjerne kontrollen på det området. Disse reglene innføres for å sjekke at rutinene hos den enkelte boligbygger finnes og ikke minst følges opp. Vi ønsker å gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene og bedre for forbrukerne, sier Sandbakken.

Avviser manglende dialog
Han avviser samtidig påstanden om at det har vært manglende dialog mellom næring og myndighet i forkant av at det nye reglementet innføres. I sin kommentar på bygg.no skriver Jæger:

”Etter en utsettelse innføres regelverket likevel, uten at de overnevnte punktene er på plass, og uten dialog med næringen.”

- Kontrollreglene har vært ute på høring, og de gangene vi har gjort endringer, har det alltid vært etter høringsrunder. Vi har også hatt samarbeidsprosjekter med næringen i tidlig fase, samt flere dialogmøter underveis. Boligprodusentens Forening har også vært med her, jeg har personlig møtt dem, sier Sandbakken.

- Feil om ESA
At EFTA-landenes overvåkningsorgan ESA har opprettet klagesak mot Norge vedrørende ansvarsrettssystemet, avfeier også Sandbakken. Jæger skriver i sin kommentar at ESA har åpnet en klagesak mot Norge vedrørende ansvarsrettssystemet, fordi det kan hindre utenlandske bygg- og anleggsselskaper å påta seg jobber i Norge. Jæger mener derfor at regelverket som nå innføres høyst sannsynlig vil måtte endres i løpet av kort tid.

- Dette er en gammel hang-up Jæger har, og den blir gjentatt til det kjedsommelige. Ja, ESA har åpnet sak mot Norge, men det gjelder ikke ansvarsrettssystemet. Det gjelder krav om obligatorisk forhåndsgodkjenning som ESA mener er konkurransevridende. Det har vi akseptert å kutte ut, og dette har jeg fortalt til Jæger mange ganger uten at det ser ut til å ha hatt noen virkning, sier Sandbakken.

Gunstig for de med orden
Jæger og Boligprodusentens Forening mener dessuten at innføringen av uavhengig kontroll blir svært kostbart for forbrukerne. Han skriver at kontrollen vil koste rundt 4.000 kroner per bolig i gebyr til kommunen, samt 5.000 til 10.000 kroner per bolig for en kontrollør som skal ut på byggeplass. Konsekvensen er at norske boligkjøpere vil påføres ekstrakostnader på 420 millioner kroner, hevder Boligprodusentenes Forening.

- Jeg skal ikke gå god for noen av hans regnestykker. Når du ser på bygging av småhus og eneboliger, så vil kontrollen være meget enkel og rask. Men det krever at boligbyggeren har god egenkontroll og alt dokumentert. For de useriøse aktørene med dårlig dokumentasjon, vil en uavhengig kontroll være mer omfattende. Så dette systemet er til gunst for de som har orden i sakene sine, mener Sandbakken.

- Jæger hevder det reglementet vil føre til ytterligere byråkratisering av byggeprosjekter. Har han ikke et poeng?

- Om du ser på reglementet for uavhengig kontroll helt isolert, så kan han ha et poeng. Men dette inngår i et større bilde der vi blant annet letter på reglene rundt godkjenning av foretakene. Totalt sett vil det føre til forenkling og større trygghet for forbrukerne. Det er jo nettopp derfor vi gjør dette, sier Sandbakken.